Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието ни, евтина е и може да бъде направена буквално за минути от всеки от нас у дома, то това е тя – сухият четков масаж. Това твърди Hera.bg

Сухият четков масаж е точно това, което подсказва и името му – обтриване на кожата на тялото ни с четка по точно определен начин и в стриктна последователност, обикновено непосредствено преди душ, най-добре сутрин, без за това да са необходими каквито и да било козметични средства.


За кого е предназначен сухият четков масаж?

Сухият четков масаж може да се прави буквално от всеки. Разбира се при деца и възрастни и болни хора силата на обтриването и продължителността на масажа трябва да бъде съобразена с индивидуалните особености на човека, но подобна процедура е много по-деликатна от други видове масаж, без това да ни ощетява откъм цялостния положителен ефект.


А ползите за здравето са наистина много:

Стимулиране на лимфната система. Както знаете, лимфната система и имунната ни система са неразривно свързани. По-добрият лимфен поток в тялото означава повече и по-лесно изхвърляне на токсините, а от там и по-добро здраве.

Засилване на кръвообращението. Доброто кръвообращение означава по-добро снабдяване на клетките с кислород и хранителни вещества. Намалява се опасността от развитие на разширени вени.

Ексфолииране на кожата. Сухият четков масаж е идеално средство за отстраняване на мъртвите клетки на кожата, което в прави забележимо по-мека още след няколко процедури. Освен това, добре ексфолиираната кожа ни предпазва от така досадните, неестетични, а понякога дори и опасни врастнали косъмчета след бръснене или кола маска.

Намаляване на целулита. Масажът действа от една страна директно на мастните депа, които се намират под кожата, а от друга – спомага за изхвърлянето на токсините от тялото ни и поддържане на здравословно тегло. Всичко това е възможно разбира се само в съчетание с подходящ хранителен режим, спорт и достатъчно вода.

Енергизиране и подобряване на настроението. Направен непосредствено преди сутрешния душ, сухият четков масаж има способността да ни събуди по-добре от всяка чаша кафе. Не само това – доставя доза свежест и тонус за добро начало на деня. Всичко това се дължи на стимулацията на нервните окончания, които се намират под кожата ни.

Подобряване на перисталтиката. Както ще стане ясно по-долу, едно от масажните движения по време на сухия четков масаж включва обтриване на корема в посока на часовниковата стрелка. Редовно изпълнявано това движение води до значително подобряване на перисталтиката, както при здрави хора, така и при такива, които се борят често със запек и стомашни проблеми.


Какво ни е необходимо за четков масаж?

Единственото пособие, което ни е необходимо за сухия четков масаж, е четка от естествен косъм. Подобни четки може да откриете във всички по-големи козметични магазини и супермаркети и то на съвсем достъпни цени. В случай, че няма кой да ви помогне за масажиране на гърба, може да се спрете на модел с дълга дръжка, който да ви позволява съвсем сами да се справите дори и с по-недостъпните части на тялото.

Кога и колко често да се масажираме с четка?

Сухият четков масаж е най-добре да се прави сутрин преди душ, защото има свойството да енергизира, а това може да не е най-доброто решение вечер, особено за хора с проблеми със съня. По отношение на честотата важи правилото – колкото по-често, толкова по-добре. Както се досещате, за най-добри резултати се препоръчва ежедневно обтриване, но масажът е толкова лесен и бърз, че без проблем се превръща в неделима част от сутрешната ни рутина.


Как протича четковият масаж в домашни условия?

Обтриването се прави на суха кожа, като се избягват местата с наранявания и кожни раздразнения;

Масажните движения са вертикални и винаги в посока към сърцето;
Натискът трябва да е умерен, така че да не предизвиква излишно зачервяване и раздразнение на кожата. Единствено лекото порозовяване на кожата е в рамките на допустимото.

Започва се от ходилата, продължава се нагоре по цялата дължина на краката. Следват движения в областта на корема, винаги по посока на часовниковата стрелка. Продължава се с масаж на ръцете, който започва от дланите и включва дълги, вертикални обтривания в посока раменете. В случай, че разполагате с четка с дълга дръжка – масажът на гърба става с хоризонтални движения, от гръбнака към предната част на тялото.

След обтриване с четката е добре да се вземе душ, за да се отмият мъртвите клетки, а нанасянето на овлажняващ лосион или олио след баня е в пъти по-ефективно от обикновено, заради вече ексфолираната кожа и отворените пори.


От личен опит

След три месеца ежедневен сух четков масаж в рамките на минута-две преди баня мога да се похваля със следното:

Повишен тонус и добро настроение сутрин. В повечето дни отпада нуждата ми да пия от любимото кафе „за събуждане“;

Значително подобрение на вида на кожата, както на тялото – в резултат от ежедневната ексфолиация, така и на лицето – благодарение на по-доброто
освобождаване на токсините;

Подобрена перисталтика;

Със сигурност ползите не се свеждат само го изброените по-горе, но това са първите и най-видими ефекти от сухия четков масаж, който категорично мога да препоръчам, като една от най-лесните, евтини и действително полезни процедури, на които съм се подлагала.