Пролетта ни изненада с буквално летните показания на термометрите и сякаш ни свари малко неподготвени. До вчера бяхме със зимните якета, а сега вече сме в трескаво пролетно почистване на дома, подреждаме дрехите си и все си мислим, че май нещо забравяме.... Да, цветята. И те имат нужда от по-специална грижа при смяната на сезоните.

Ако имаме растения на терасата, които прибираме за зимата по стаите, вероятно вече сме ги изкарали, за да се радват директно на слънцето. А тези, които отглеждаме на закрито, е важно да подпомогнем за рестартирането, което се случва през пролетта, след като няколко месеца буквално са "заспали".

Поливане

Знаем, че през зимата растенията се нуждаят от по-малко вода - и защото не е толкова топло, и защото не са в период на активен растеж. Сега обаче трябва да се върнем на стария си график и да ги поливаме по-често - но не и прекалено, защото това води до загниване на корените. А и всяко растение има различни предпочитания спрямо вида си.

Най-лесният начин да проверим дали отново е дошло време за поливане е като пъхнем пръст в почвата на около три сантиметра дълбочина - ако там е суха и по пръста ни не е полепнала от почвата, значи може да напоим цветето.

Снимка 660887

Пресаждане

Сега е точното време да пресадим растенията, които имат нужда. На някои саксиите очевидно са им отеснели, а при други може да разберем дали да го правим като внимателно ги извадим и видим дали корените са превзели цялото пространство. Ако е така, значи имат нужда от още.

Важно правилно е, че никога не пресаждаме в много по-голяма саксия, защото това също е стрес за растението. По-добре да го правим всяка година, но постепенно да увеличаваме големината.

Наторяване

Редовното пресаждане е полезно и защото обновяваме почвата, която след време става бедна на хранителни вещества. А за да може любимите ни цветя да са добре подхранени и да растат красиви, може да използваме и специални торове.

Добре е те да са органични, за стайни растения и да спазваме стриктно инструкциите, за да не прекалим и вместо ползи, да нанесем вреди. През пролетта поне е задължително да наторим цветята, защото това е период на активен растеж, в който имат най-голяма нужда.

Снимка 660886

Светлина

Слънцето грее повече часове на ден и все по-силно, затова е важно да помислим дали всяка саксия е на правилното си място спрямо изискванията си за светлина. Нито повече, нито по-малко е добре в случая, защото се нарушава растежът, листата пожълтяват и още други неприятни последствия.

Не бива да забравяме и редовно да въртим саксиите, за да може растението да получи равномерно слънчева светлина от всички страни.

Снимка 660885

Почистване

Редом с наторяване и пресаждането идва и почистването на стайните растения. При някои може да премахнем и изсъхнали корени, но най-важното е да изрежем всички изсъхнали клони и листа, които само го задушават и спират растежа.

Някои растения се нуждаят и от поддържане на формата, за да растат право нагоре например, припомня IOL.

 

Източник: Lifestyle.bg