Топлото време пристигна необичайно рано, но независимо от това му се радваме много. С него обаче идва и неотложната (и малко досадна) задача по прибирането на зимните дрехи. Ако го направим правилно, ще удължим живота им и ще може да ги извадим без излишни грижи при първото застудяване.

Разчистване

Най-логичното нещо, което да направим с пуловери, жилетки, плътни панталони, якета и палта е, да отделим всичко, което нямаме намерение да носим повече. Това може да са умалели, износени или пък вече недопадащи ни дрехи. Тези, които са в добро състояние, можем да се опитаме да продадем, а останалите - да пуснем в контейнерите за текстил.

Пране

Снимка 649914

След като сме отделили ненужното, е време да изперем или дадем на химическо чистене зимните дрехи. Никога не прибираме за цял сезон непочистени дрехи или обувки. Като казахме обувки, те трябва да бъдат старателно почистени, а след това подхранени с подходящ препарат за кожа или велур, и прибрани в кутиите им.

Съхранение

Когато нямаме достатъчно място, най-ефективният начин на прибиране на зимните дрехи е в пликове за вакуумиране. Този метод обаче не се препоръчва за деликатни материи като кашмир например, както и за палта, и якета с пух. Последните две трябва да се съхраняват на закачалки. Пуловери от деликатни материи трябва да бъдат прилежно сгънати, като между катове им сложим тънка тишу хартия, съветват Popular Science.

Борба с молците

Снимка 490349

Когато говорим за естествени материи като вълна, мохер и кашмир, винаги съществува опасност след дългото им съхранение през топлите месеци да ги извадим и открием дупки от молци. Ние лично бихме пропуснали специалните препарати за молци, които имат неприятна миризма, и бихме заложили на текстилни торбички с лавандула или други ароматни изсушени подправки като розмарин и мента например.

 

Източник: Lifestyle.bg