Досега винаги сме смятали, че правилният начин за съхранение на картофите е в шкаф или на друго сухо, тъмно и хладно място у дома. И не че това сега се приема за погрешно, но се оказва, че има друг по-подходящ начин за съхранението им, с който те могат да останат свежи три пъти по-дълго време.

И колкото и невероятно да ни звучи, става дума за хладилника - и то на температура под 5°C. Така ще удължим живота на картофите преди готвене, ще намалим хранителните отпадъци и дори ще спестим пари.

През последните години Агенцията по хранителни стандарти (FSA) е препоръчвала да не съхраняваме картофите в хладилник поради възможността с течение на времето студът да повлияе на естествените захари, което след това може да доведе до образуването на акриламид при печене или пържене на висока температура.

За акриламида пък знаем, че е химикал, който е свързан с риск от развитието на ракови заболявания. Според Агенцията по хранителни стандарти сега обаче е доказано, че съхраняването на картофи в хладилника реално не увеличава шансовете за развитието на въпросния химикал и всъщност е напълно безопасно.

Ключът към запазването на картофите възможно най-свежи е да ги държим далеч от влага и слънчева светлина. Затова шкафът си остава подходящо място, но още по-добре е ако започнем да ги държим в хладилника.

"Картофите трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място, тъй като излагането им на светлина може да причини позеленяване, а влагата може да доведе до гниене. Дръжте картофите си в мрежа, хартиен или памучен плик с добра циркулация на въздуха, за да ги запазите свежи за по-дълго време", споделя експертът Люк Уилкокс, цитиран от Express UK.

 

 

Източник: lifestyle.bg