Ако не сме от хората, които винаги се подстригват на всеки осем до дванайсет седмици, както препоръчват повечето фризьори, тогава цъфтящите краища обикновено са показателни, че ни е време да посетим салона. Това обаче далеч не е единственият фактор, който трябва да имаме предвид.

Всъщност честотата на подстригване зависи от различните характеристики на косата на всеки човек. Къдравата коса, например, изисква по-често подстригване, за да изглеждат къдриците по-подредени и "свежи". Но ето кои са най-практичните пет признака, че косата ни има нужда от подстригване.

Според дължината

Ако си мислим, че по-късите прически са по-лесни за поддържане, то досега сме живели в заблуда. Защото е тъкмо обратното - късата коса изисква по-често подстригване - на всеки четири седмици. Фризьорите обясняват, че съображението в този случай е според това, че по-късите прически обикновено са съобразени с формата на лицето на човек и когато косата порасне, вече изглежда по-различно и променя визията.

Главоболие

Колкото и изненадващо да звучи, главоболието наистина може да е признак, че имаме нужда от подстригване. Болката може да бъде причинена от тежестта на много гъста и плътна коса, и в случай че не искаме да страдаме заради нея, е добре да я подкъсяваме по-често от всеки няколко месеца. В такива случаи стилистите обикновено оформят косата на етажи, за да я олекотят.

Изтъняване

Друг начин, освен вниманието към цъфтящите краища, да разберем, че косата ни се нужда от освежаване, е да я сплетем на плитка. Ако е еднакво плътна по цялата дължина, то значи имаме още време до следващото посещение при фризьора. Ако обаче изтънява по дължината, то тогава е добре скоро да си запазим час в салона.

Разресване

Здравата коса обикновено не се заплита. Но цъфтящите краища определено създават проблем. Ако забележим, че ни става по-трудно да разресваме косата си, то значи най-вероятно ни е време за подстригване.

Краищата

Последният признак отново е свързан с краищата на косата. Когато ѝ е вече време за подкъсяване, освен че цъфтят, те изсъхват по-бързо от останалата част. Това означава, че краищата са станали по-порести и не могат да задържат влага. Здравата коса обикновено изсъхва равномерно по цялата си дължина, пише HuffPost.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock