Фън Шуй e философска наука за баланса, основната идея на която се явява търсенето на красота и хармония в себе си и в заобикалящия свят. Именно това е причината тази наука да разглежда жилищното пространство като жив организъм и се старае да приведе в хармония с човека.

Оформлението на интериор по Фън Шуй, накратко казано, представлява съблюдаване на баланс между Ин и Ян (части от едно завършено цяло), както и осигуряване достъп на енергията Ци (фундаментална субстанция във Вселената).

Как да превърнем дома си в генератор на позитивна енергия? Нека разгледаме няколко правила за организация на пространството по Фън Шуй, които ще ни помогнат да подредим своя дом не само стилно, но и енергийно грамотно:

Използване на естествени материали;

Присъствие на поне една стена с прозорец във всяка стая;

Отсъствие на мебели с много остри форми;

Ярко, но не натрапчиво осветление, регулирано от естествена светлина и светли завеси;

Наличие на огледала зрително разширяващи пространството;

Наличие на картини, предизвикващи положителни емоции – според Фън Шуй те са главни активатори на положителна енергия.

Как да направим хола уютен?

Холът е сърцето на дома и символ на гостоприемството – според Фън Шуй дизайнът на това помещение повлиява на хармонията в семейството.

Гладки повърхности, растения, холна масичка разположена в центъра на композицията, шкаф с книги, диван с висока облегалка – елементи осигуряващи хармония и положителна енергия Ци. Не трябва да забравяме и за картините допълващи дизайна и придаващи завършеност на интериора.

Фън Шуй в спалнята?

Важен център в нашия дом – спалнята е мястото, което ни защитава от негативна енергия, където зареждаме жизнените си сили. Леглото е централният елемент в това помещение, чиято форма е препоръчително да бъде квадратна или правоъгълна, но никога кръгла. За целите на хармонията леглото не трябва да бъде разположено непосредствено срещу вратата в помещението.

Как да организираме кухнята според Фън шуй?

Източник на препитание и символ на възможността да се храним благодарение на нашия труд. Ако една трета от живота си прекарваме в спалнята, то друга час в кухнята или трапезарията.

Именно затова кухнята трябва да бъде обзаведена хармонично и да създава уютна атмосфера. Едно от основните изисквания на Фън Шуй е раздалечение на мивката от фурната и котлоните (символи на две противоположни стихии – вода и огън) – именно това определя правилния поток на Ци енергията.

Какъв да бъде дизайнът на банята?

Главното изискване към банята – помещение, където човешкото тяло е в естествената си красота, - чистота и лаконичност. В тази зона предназначена за пълен релакс са излишни всички натрапчиви детайли, аксесоари на декора, които могат да разрушат положителната енергия.

В това пространство трябва да се намира всичко най-необходимо – ярко осветление, огледала – зрително увеличаващи пространството, ергономични мебели и добра вентилация.

Design.Lab