Депресията е сериозно, но лечимо разстройство, което засяга милиони хора по целия свят. То пречи на ежедневието, причинявайки огромна болка, наранявайки не само страдащите от нея, но и засягайки всички около тях.Ако някой, когото обичате е депресиран, може да изпитвате много трудни емоции, включително безпомощност, разочарование, гняв, страх, вина и тъга. Всички тези чувства са нормални. Не е лесно да се справите с депресията на приятел или член на семейството.

Въпреки това точно вашата подкрепа може да бъде от решаващо значение за възстановяването на любимия ви човек. Можете да им помогнете да се справят със симптомите на депресия, да преодолеят негативните мисли и да възвърнат своята енергия, оптимизъм и наслада от живота. Започнете, като научите всичко, което можете за депресията и как най-добре да говорите за нея с вашия приятел или член на семейството. Но докато се обръщате, не забравяйте да се грижите за собственото си емоционално здраве – ще ви е необходимо, за да осигурите пълната подкрепа, от която вашият любим човек се нуждае.

Ако смятате, че вашият любим човек е изложен на непосредствен риск от самоубийство, НЕ го оставяйте на мира. Може да е трудно да се повярва, че човекът, когото познавате и обичате, някога би помислил за нещо толкова драстично като самоубийство, но човек в депресия може да не вижда друг изход. Депресията замъглява преценката и изкривява мисленето, карайки нормално рационалния човек да вярва, че смъртта е единственият начин да сложи край на болката, която изпитва.

Въпреки че не можете да контролирате възстановяването на някой друг от депресия, можете да започнете, като насърчите депресирания човек да потърси помощ. Депресията отнема енергията и мотивацията, така че дори актът на уговорка или намиране на лекар може да изглежда обезсърчителен за любимия ви човек. Депресията включва и негативни начини на мислене. Депресираният човек може да вярва, че ситуацията е безнадеждна и лечението е безсмислено.

Поради тези пречки, да накарате любимия човек да признае за проблема и да му помогнете да види, че той може да бъде решен е съществена стъпка за възстановяване на депресията.

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да помогнете на приятел или роднина с депресия, е да дадете своята безусловна любов и подкрепа през целия процес на лечение. Това включва да бъдете състрадателни и търпеливи, което не винаги е лесно, когато се справяте с негативността, враждебността и капризността, които вървят ръка за ръка с депресията.

Ако вашият приятел или член на семейството се съпротивлява да получи помощ:

Предложете общ преглед при лекар

Вашият любим човек може да е по-малко разтревожен от посещение при семеен лекар, отколкото при специалист по психично здраве. Редовното посещение при лекар всъщност е чудесен вариант, тъй като лекарят може да изключи медицински причини за депресия. Ако лекарят диагностицира депресия, той може да насочи любимия ви към психиатър или психолог. Понякога това „професионално“ мнение прави всичко различно.

Имайте реалистични очаквания

Може да е разочароващо да гледате как депресиран приятел или член на семейството се бори, особено ако напредъкът е бавен или в застой. Важно е да имаш търпение. Дори и при оптимално лечение, възстановяването от депресия не става за една нощ.

Водете с пример

Насърчавайте човека да води по-здравословен начин на живот, повишаващ настроението, като го правите сами: поддържайте положителна перспектива, яжте по-добре, избягвайте алкохол и наркотици, упражнявайте и разчитайте на другите за подкрепа.

Насърчавайте активността

Поканете любимия си човек да се присъедини към вас в вдъхновяващи дейности, като например да отидете на забавен филм или да вечеряте в любим ресторант. Упражнението е особено полезно , така че се опитайте да раздвижите депресирания си любим човек. Да ходите заедно на разходка е един от най-лесните варианти. Бъдете нежни и настойчиви с любов – не се обезсърчавайте и не спирайте да питате.

Помагайте, когато е възможно

Привидно малките задачи могат да бъдат много трудни за управление на някой с депресия. Предложете да помагате с домакински задължения или домакински задължения.

Говорете за себе си

Може да се колебаете да говорите, когато депресираният човек в живота ви ви разстрои или разочарова. Въпреки това, честната комуникация всъщност ще помогне на връзката в дългосрочен план. Ако страдате в мълчание и оставяте негодуванието да се натрупва, вашият любим човек ще подхване тези негативни емоции и ще се почувства още по-зле. Говорете нежно за това как се чувствате, преди сдържаните емоции да направят твърде трудно общуването с чувствителност.

Задайте граници

Разбира се, че искате да помогнете вашето собствено здраве ще пострада, ако оставите живота си да бъде контролиран от депресията на любимия човек. Не можете да бъдете денонощно гледач, без да плащате психологическа цена. Вие не сте терапевт на любимия човек, така че не поемайте тази отговорност.

Потърсете подкрепа

НЕ предавате своя депресиран роднина или приятел, като се обръщате към други за подкрепа. Присъединяването към група за подкрепа, разговорът със съветник или духовник или доверието на доверен приятел ще ви помогне да преминете през този труден момент. Не е нужно да навлизате в подробности за депресията на любимия човек или да издавате увереност; вместо това се съсредоточете върху емоциите си и това, което чувствате. Уверете се, че можете да бъдете напълно честни с човека, към когото се обръщате – изберете някой, който ще слуша без прекъсване и без да ви съди.