Лятото отново отлетя, остави ни много незабравими спомени, реализирани мечти и създаде нови копнежи, които да очакваме през следващите топли дни. А знаете ли кое е най-подходящото време да започнете да подготвяте организма си за есенно-зимния сезон? Отговорът е един: точно сега! Докато все още сте заредени от летните лъчи, доброто настроение и от безценните витамини, които ни донесоха летните плодове и зеленчуци.

Посланието на последните две години определено беше, че здравето е над всичко и че трябва да му отдаваме цялото си внимание и ресурси. Ето защо подготвихме един специален материал, в който ще обърнем внимание на промените, които неминуемо настъпват в телата ни на границата между лятото и есента и в който ще ви дадем ценни съвети как да се погрижите за имунитета си - тази година отрано.

Колкото и да обичаме есента, трябва да признаем, че влажното и студено време е предпоставка за появата на различни грипни и вирусни заболявания, които са истинско изпитание за имунната система на всеки човек. Защо обаче това е така?

Специлистите споделят, че една от основните причини се крие в намаляването на дневните часове или по-точно в липсата на слънчева светлина. Именно това е моментът, в който телата ни започват да произвеждат по-малко мелатонин, което често води до усещане за умора, нарушения в съня, главоболие. Малко хора знаят обаче, че това води и до нарушения в работата на имунната система, а това е и причината през есента да започваме да се разболяваме по-често.

Как обаче бихме могли да се подготвим за есента? Добрата новина е, че човекът е така устроен, че да може да се адаптира към почти всякакви условия. Това е нещо, което често забравяме, а всъщност сами доказваме всеки ден. За да свикнете с факта, че навън се стъмва по-рано и става все по-студено, е достатъчно да изпълните няколко прости стъпки.

Спете повече и спазвайте режим

Много е вероятно през есента да се нуждаете от повече сън и това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява. За организма ви е важно да има график, който да следва и за това специалистите препоръчват да си лягате и да ставате в един и същи час. Препоръчително е и да не заспивате по-късно от 23:00 часа. Известно е, че повече от 50% от мелатонина се произвежда в периода от 2:00 до 5:00 сутринта.

Хранете се правилно

През есента е добре да обърнете по-специално внимание на храненето си и да включите в диетата си естествени антиоксиданти. Такива продукти са ядките, рибата и месо, плодовете и зеленчуците, морските дарове. За да поддържате имунитета, бихте могли да включите възможно най-бързо и имуномодулиращо средство. Такива продукти подпомагат както имунната, така и дихателната система, укрепва цялостно организма и го тонизира. Имуномодулаторът има силни антиоксидантни свойства и съдържа ценни съставки като: растителен екстракт от ехинацея пурпурея, екстракт от черен бъз, витамин C и цинк. 

Обличайте се подходящо

Дойде периодът от годината, в който да си припомним максимата, че няма нищо по-капризно от есенното време. Често през деня е топло, но сутрин и вечер е значително по-хладно. Измръзването не се отразява добре на имунитета, затова задължително носете със себе си по-топли дрехи като есенни шалове, жилетки и шапки, които да ви бъдат винаги под ръка за по-хладните моменти от деня.

Бъдете активни и не забравяйте времето за релакс

Физическата активност е необходима на тялото ни по всяко време от годината, но през есента тя е особено полезна. Специалистите препоръчват да включите в дневния си график поне една такава активност, в зависимост от времето, с което разполагате. Това могат да бъдат сутрешни упражнения у дома, разходка в обедната почивка, вечерен джогинг или пък тренировка в зала. Доказано е, че стресът има изключително неблагоприятно действие върху имунитета на всеки човек, затова не забравяйте и за релаксацията. Безспорно един от най-добрите начини да се справите с него са масажът и медитацията. Можете да си правите масажи у дома един на друг, заедно с вашата половинка, да посещавате веднъж седмично масажно студио или пък да се снабдите с домашен масажор. Важно е да отделяте всеки ден време за медитация или пък за дихателни упражнения - 10-15 минути на ден ще ви бъдат абсолютно достатъчни. След като вече сте въоръжени с ценни съвети за това как да подпомогнете имунитета си през есента, е време заедно да помечтаем за аромата на ябълки с канела и тиква на фурна, както и за невероятно красивите есенни листа.