Дрехите с пайети, бродерии или деликатни апликации винаги внасят много повече празничност в тоалетите ни за празници или партита. Колкото и красиви да са те обаче, след като поводът отмине, остава грижата за това как да ги почистим.

Почти всички производители на дрехи от деликатни материи им слагат етикет за химическо чистене. Ние обаче сме наясно колко токсичен е този вид почистване и какви алергии биха могли да предизвикат препаратите, които се ползват.

Не само заради това, но и от икономична гледна точка предпочитаме да перем на ръка деликатни тъкани с пайети, перли, бродерии, дантела. Ето как да го направим без да ги увредим. Трябва ни препарат за пране на деликатни тъкани, чист леген, хавлиена кърпа и гладка повърхност.

Първо третираме петната (ако има такива) с препарат за петна за деликатни тъкани. Нищо чудно покрай празничната веселба по дрехата да са останали петна от вино, червило или фон дьо тен. Нанасяме го и на частите от дрехата, които се замърсяват най-много като под мишниците, на маншетите и около деколтето.

Изтъркваме внимателно от опаката страна, като може да ползваме мека детска четка за зъби. След това пълним легена с хладка вода, в която разтваряме препарата за деликатно пране. Оставяме дрехата накисната около половин част, след което я изплакваме обилно със студена вода.

В никакъв случай не трябва да изстискваме дрехи с пайети, апликации или от много деликатни материи като коприна, сатен и кашмир. Можем да притиснем дрехата към стената на легена, за да отцедим внимателно излишната вода.

Сушенето става, като опънем чиста хавлиена кърпа на равна повърхност и положим дрехата отгоре, като върнем обичайната й форма. Единствено по-леки дрехи могат да бъда окачени на простора, съветват от The Laundress.

 

Източник: lifestyle.bg