Слънчева, светла, приветлива, темпераментна, завладяваща. Това е Испания, а освен за културата, храната и хората, тези определения могат да се отнесат и за интериорния стил в испанските домове.

Може би сте виждали снимки на много къщи отвъд океана, чиято фасада излъчва настроение, отличава се с характерно форми, цветове и дизайн.

Днес ще погледнем към кухнята в испански стил. Подобен интериор е чудесен избор за ваканционната къща или вила на село, но ако харесвате по – смелите решение, може да го изберете и за градския апартамент. Предвид цветовете, оформлението и архитектурата, този стил е по – подходящ за големи и открити помещения, с повече светлина.

Обикновено подът в испанската автентична кухня е с теракотни плочки с шестоъгълна форма, които контрастират на фона на белите стени.

В средата ще видите голям кухненски остров с антична дървена основа в тъмно махагоново покритие.

Разбира се, няма две еднакви кухни, всеки може да внесе малко личен стил и собствено излъчване. Ако харесвате този вид кухни и си падате по средиземноморския дух и усещане за свобода, вижте кои са най-важните правила, които е добре да следвате.

Интересен архитектурен детайл

В испанския стил преобладава кривите, които се виждат в арките и в декоративните шарки. Тази идеи е въплътена дор в кухненските абсорбатори, които се отличават с особено оформление и голям обем.

Шкафове с орнаменти

В античният испански стил шкафовете и обзавеждането обикновено са от орех. Дизайнът е отличителен и без значение на цветовете, те са идентични.

Ръчно рисувани плочки

Те добавят допълнителен цвят и стил и са характерни за кухненския гръб. Разбира се, цветовете трябва да се съобразят с тона на шкафовете.

Потъмнен бронз

Класически потъмен бронзов вид придава автентичност на интериора. Ще го срещнете в дръжките, смесителите и крановете в кухнята в испански стил.

Декоративни арки

Испанският интериорен дизайн се отличава със сводести прозорци и входове, които създават уникално усещане.

Открити дървени греди и ковано желязо

Таваните са груби, естествени, с открити греди. Шкафовете и плотовете са с елементи от ковано желязо – закачалки, поставки, кукички.

Плочки за подови настилки

Теракотните плочки са характерен елемент в кухнята в испански стил. Те са лесни за поддръжка, а слънчевият цвят създава топла атмосфера.

Източник: Idei.bg