Когато обзавеждаме спалнята, трябва да мислим за удобството на мебелите и интериора, защото и те могат да допринесат за добрия и здрав сън. Дори и стая от 9 кв. м. може да бъде рационално планирана и обзаведена  удобно и стилно.

Когато проектираме малка стая, може да се възползваме от предимствата и възможностите, които ни дават вградените конструкции, мебелите и декоративни елементи. 





 

Леглото е основната мебел в спалнята, но може да го направим компактно и едва ли не невидимо, пише Idei.bg. Например, ако стаята е много малка, може да изберем повдигащо се и прибиращо се легло. Или да сложите практичен подиум, на който можете да вградите диван, шкаф за книги или бюро.





Друг вариант е сгъваемото легло, което се превъръща в удобен диван през деня, това ще ви спести място, а една мебел ще изпълнява две функции.

Красив и функционален гардероб от пода до тавана, може да се използва за позициониране на компактно работно място или тоалетка. За да увеличите визуално пространството, вратите на гардероба е хубаво да са огледални.

Всеки свободен ъгъл на спалнята може да бъде оборудван с мини гардеробна. Размерът и моделът на шкафа са по ваше желание, според броя на вещите и площта на целия апартамент.





Прозорците в малка спалня обикновено са със светлоустойчиви щори или римски завеси. Обемните и тежки завеси „изяждат“ от простаранството. Цветът и текстурата на материала трябва да съответстват на интериорния дизайн.

Важна роля за пълноценното отпускане играе осветлението. Изберете настолни, подови лампи и полилеи, които излъчват мека разсеяна светлина.

Многостепенните осветени тавани визуално увеличават обема на стаята. LED светлината ще създаде комфорт и ще подобри спокойствието.




Картините по стените на спалнята трябва да бъдат заглушени. За модерния минималистичен интериор са подходящи абстрактни произведения или модулни композиции.

Ако положите малко усилия, можете да направите спалнята на малка площ уютна и функционална. Просто следвайте инстинктите си и надниквайте в нашия сайт за повече идеи.