Всекидневната, обзаведена по методите на фън шуй е спокойна, балансирана, хармонична и комфортна. Но противно на общоприетото мнение, фън шуй не е метод за декориране. То обхваща много повече от използването на конкретни цветове или подреждане на мебели в конкретно оформление.

Фън шуй е част от китайската медицина, то е изкуство, наука и духовна практика, обединени в едно. Целта е да се създаде баланс и хармония във всички аспекти на живота чрез промяна на енергията на пространствата, в които живеем. В края на краищата, нашата среда има дълбоко въздействие върху начина, по който се държим, как мислим, какво казваме и усещаме на подсъзнателно ниво.

Експертът по фън шуй и интериорен дизайнер Ашли Кантли споделя съвършена аналогия. Представете си как се държите в големия град и на спокойно място, например на плажа. Ако сте в града, ходите по-бързо, работите по-дълго, постоянно сте нащрек, тялото ви е напрегнато, предпазливи сте. А какво се случва на плажа? Там сте по – отпуснати, ходите по – бавно, спокойни сте, по – отворени и приятелски настроени. А как бихте се чувствали на тъмно, мръсно, разхвърляно място?  Какво ще бъде отношението ви? Как ще взаимодействате с други хора? И обратно, как бихте се държали и чувствали, ако живеете в луксозен дом с изглед към планината?

Ето защо, създаването на балансиран дом е много важен. А когато имате и стая, каквато е всекидневната (пространството, което е събирателно за семейството), в която може да се отпуснете, тогава и хармонията във вас ще бъде пълна. Ето стъпките, които трябва да предприемете, за да проектирате дневна в фън шуй.

Подредено пространство

Първата стъпка към създаване на фън шуй у дома, е да се сведе до минимум претрупването на вещи. „Място, където енергията се движи добре, не е запълнена с множество вещи. Свободното пространство или минимализмът се толерират във фън шуй ”, казва Кантли.

Това не означава да се отървете от всичко, което притежавате, а по-скоро да преосмислите нещата, които са важни в живота ви. Оценете пространството и запазете само мебелите, декоративните акценти и други дреболии, с които се чувствате във връзка. Ако някой обект не те кара да се чувстваш щастлив, махнете го. Можете би е добре да обмислите обзавеждането и сезонния декор.

По-светлото е по-добро

Осветлението е много важно във всекидневната на фън шуй. Колкото повече осветление има, толкова по-добре. Светлината ни дава настроение, стимулира, опиянява. От друга страна, тъмното пространство може да предизвика депресия и да намали вибрациите на енергията.

Изберете осветление, което имитира естествената слънчева светлина. Заложете на енергийно ефективни крушки, които издържат по-дълго. Освен това така ще спестите пари и ще намалите отрицателното въздействие, което оказват върху околната среда.

Цветове

Цветът е важен във фън шуй. Тъй като холът е мястото, където хората се събират и внасят собствена енергия и личности, земните тонове са идеални за пространството.

Помислете за неутрални тонове като жълто, кафяво и глина за по-големи мебели. След това добавете аксесоари с ярки сини, зелени и други цветове. Това ще внесе енергия и щастие в стаята.

Обърнете внимание на оформлението

В дневната на фън шуй обединяването на мебелите заедно е идеално, така че разговорите да протичат по-лесно. Разположението на местата за сядане в стаята също е изключително важно. Всички седящи места трябва да имат изглед към вратата, така че всеки да може да види кой идва.

Украсете стените

Изберете вдъхновяващи произведения на изкуството, за да създадете по-голяма вибрация. Друг начин за декориране на стените е чрез използване на тапети. "Тапети с цветя, птици, животни, дървета и листа създават много стимулираща енергия," казва Кантли.

Създайте баланс

Целта на фън шуй е да се създаде баланс, затова се уверете, че в стаята няма нито един предмет, който да е в превес. Хубаво е и да има баланс на текстурите. Например, ако в пространството ви има много метал, тя предлага да добавите меки аксесоари като възглавници и килими. "Ако имате много бели и пастелни цветове, добавете цветове, растения или дърво."

Как да приложим фън шуй в малката всекидневна

Не забравяйте, че целта на фън шуй е да постигнете енергия, така че е особено важно да се сведе до минимум претрупването. Тъй като опциите за подреждане на мебели обикновено са ограничени, най-добре е да се направи мястото по-просторно, като сложите голямо огледало. С поставянето на голямо огледало в стаята ще направите две неща: ще можете да видите кой влиза и създавате илюзията за повече пространство. Не се страхувайте да използвате и цветове и шарки.

Източник: Idei.bg