Антрето, както множество дизайнери и архитекти твърдят, е визитката на дома. Тази стая, освен че служи за съхранение на сака, якета, обувки, чадъри и подобни вещи, също така е и първото място, което гостите на вашия дом виждат. То създава първото впечатление, провокира одобрението или негативизма им, затова помислете, как ще го реновирате.

Модните тенденции последните години задават минималистично обзавеждане, по-семпъл и компактен избор на мебели и разбира се, повече зеленина и по-малко декорации, пише Obzavejdane.net. Така че ако искате да сте в крак с тенденциите, следете тези три стъпки–по-малко мебели, повече светлина и светли тонове в помещението.


обзавеждане на антре и коридор

Стени

Ако нямате възможност да преобзаведете изцяло антрето в дома, можете само да го освежите. Нова боя или тапети по стените са отличен начин да му вдъхнете нов живот. А за да го оживите, е достатъчно да разположите едно голямо огледало на една от стените и различни снимки.

Ако поставяте различни рамки със снимки в коридора, тогава малките нека бъдат отдалечени на около 2 см, а големите 5 см една от друга. Шкафът или другите мебели в коридора не трябва да заемат твърде много място и трябва да бъдат функционални, т.е. на него трябва да можете да оставяте ключовете или пощата. Една част от коридора се оставя празна, защо ако едната стена се декорирали със снимки, а другата с мебели, мястото ще изглежда претрупано.

За стените на малката стая се избират главно пастелни цветове: бяло, кремаво, светло сиво. Но много често се използват и контрастни тонове или тапети, за да маркирате една или две стени. Предимно това е доминиращата стена, върху която се поставя огледало или гардероб за дрехи. Добър избор на цвета на стените при малките коридори е бялото или други по-светли, неутрални нюанси. Няколко впечатляващи детайла и произведения на изкуството върху бялата основа ще създадат уникално пространство. Сивият цвят е популярен избор за декориране в момента, така че, в комбинация с изчистени линии и семпъл дизайн, добавя изтънченост в интериора.

Друг вариант да освежите стените е като поставите плакат или фототапет. Ако не се притеснявате, че ще смали визуално пространството, това е добро решение, особено, ако не планирате да поставяте снимки, картини, или други декоративни елементи.

обзавеждане на антре и коридор 2

Осветлнието

Много често се случва да не се обърне достатъчно внимание на осветлението на коридора, а това е всъщност мястото, което свързва останалите помещения в дома. Но ако правилно сте подбрали осветлението в него, ще получите приятно пространство без много голяма загуба на време и инвестиции. Често коридорите са поставени вътре в сградата и нямат естествено осветление.

Необходимостта от постоянно осветление може да се реши с двойно осветление. Дългите и тесни коридори е най-добре да се осветят с осветително тяло на тавана, но могат да се използват и стенни лампи. Използването на окачено светодиодно осветление на краищата от тавана може би е едно от най-атрактивните и най-качествените решения с оглед на продължителността и качеството. Друго решение се таванските лампи и полилеи, но трябва да внимавате да регулирате размера на светещите тела спрямо размера на коридора. Няколко малки висящи светлини, поставени на равни разстояния ще осигурят равномерно осветление, а ще бъдат и декоративни украшения.

обзавеждане на антре и коридор 3

Обзажвеждането

Най-често е достатъчно да имате гардероб, шкаф за обувки, поставка за чадъри и голямо огледало, за да обзаведете коридора.

Ваза с цветя, снимки и настолни лампи са най-честите декоративни елементи в антрето. По принцип те се поставят над шкафчето, или край огледалото. Ако коридорът е достатъчно голям, за да си позволите гардероб, разположете един с дълбочина от 50 см, в който да прибирате якетата, шапките, чадърите, обувките и другите връхни дрехи.

Една малка табуретка или стол също са добре дошли, особено, ако успеете да ги разположите близо до шкафа за обувки. Ако разполагате също така с достатъчно място, малко канапе, или пейка, също е подходящо, за да се настанят гостите ви и да се обуят спокойно.

обзавеждане на антре и коридор 4

Подовите настилки

Колкото и да ви се иска да разположите червен килим или любимите си бабини черги, антрето не е мястото, където можете да направите това. Предвидете задължително изтривалка за обувки и подова настилка, която лесно може да се почиства. Имайте предвид, че зимата често децата ви или гостите ще влизат с мокри обувки, което означа доста чистене за вас. Ламиниран паркет, плочки от гранитогрес или балатум са най-добрите решения, като подови настилки за тази част от дома.

Ако желаете можете да постелите отгоре малък мокет, или пътека, но тя е добре да бъде по-далеч от прага. И задължително поставете постелка за обувки отвън пред прага. Така ще си спестите доста чистене, а и гостите ви няма да се притесняват, че ще превърнат антрето ви в кална локва.

обзавеждане на антре и коридор 5

Голямото антре–как да го обзаведем?

Колкото повече пространство има в антрето, толкова по-голям е шансът да съчетаете обзавеждането с вашия стил и удобство. Ако сте ограничени откъм средства, но имате креативно мислене и много пространство, ето как можете да преобразите вашето голямо антре

Ниските шкафове за обувки могат да служат и като пейки. Достатъчно е отгоре да сложите възглавнички за сядане и вашите гости ще се чувстват наистина удобно.

Закачалката може да бъде на стената, или като самостоятелна мебел. Който и вариант да изберете, не забравяйте да поставите и поставка за чадъри. Ако имате деца, също така се постарайте да намерите място и за техните вещи. Добре е децата да имат собствени гардероби, или шкафове за обувки в антрето. Ако имате достатъчно място и за гардероб, може да се считате за късметлии. С добро планиране и организация на този тип помещения може да усвоите цялото пространство, като по този начин ще съберете много неща. Освен това, със затворен гардероб ще получите и възможност да приберете вещите си далеч от чужди погледи, а така организирани, помещенията са и много по-лесни, за да се поддържат в ред.

Огледалото може да бъде отделен елемент или като част от закачалката за дрехи и шкафа за обувки. При шкафовете за обувки следвайте правилото, че нужната дълбочина е от 15 до 30 сантиметра. Когато избирате огледалото, старайте се да ви показва в цял ръст. Ако го купувате самостоятелно, задължително гледайте да е високо и тясно, за да се виждате от глава до пети.

Още новини ТУК

TNS.bg