Създаването на компактна и удобна кухня не е задължително да бъде свързано с големи промени или ремонти. И за да ви покажем и докажем, че и най –малката кухня може да бъде стилна, ще отворим вратите на няколко реални домове, чийто собственици са намерили най – доброто за тях решение.

Знаем, че кухните са една от най-трудните работни помещения у дома и когато имате ограничено пространство, е трудно да решим кои елементи да запазим и как да свържем всички, за да работят заедно.

Като цяло е добре да следвате няколко основни правила, за да успеете да организирате най – добре пространството:

-Сложете пейка - ракла, която ще служи както за сядане, така и да съхранявате багаж под нея

- Пуснете шкафовете до тавана. Ако не харесвате подобно оформление, използвайте пространството между тавана и шкафа.

-  Помислете за страниците на шкафовете – те крият потенциал и там може да закачите малки прибори, бележки или дори тигани.

-Увеличете максимално естествената светлина като използвате светлоотразителни материали като огледала, месинг. Това не само ще увеличи максимално светлината в кухнята, но и ще остави визуално впечатление за по-голямо пространство, пише Idei.bg.

- Отворените рафтове са удобни и са идеални за малката кухня. Там може да подредите буркани с често използвани подправки или сухи продукти. Единственият недостатък е, че ще трябва да забърсвате праха редовно.

-  Заложете на светла или неутрална палитра. Това винаги работи и създава усещане за повече простор.

-  Възползвайте се от мястото под прозореца. Ако има възможност, превърнете го в маса.

-  Бар – плотът не е табу в малката кухня. Може да сложите такъв и да превърнете основата в шкафове за съхранение, а плотът да е маса.

-  Махнете завесите. За кухнята те са не само неподходящи и ще се омирисват лесно, но и ще направят стаята по – малка. Помислете за светли щори или, ако имате хубава гледка, не слагайте нищо.