Вашият гардероб прелива, а домът ви е заприличал на този на героя на Гогол Плюшкин. Имате ли смелостта да се отървете от отдавна излишните дрехи?

Ето няколко стъпки, с които да стане по-безболезнено.

Определете обхвата на проблема

Ами ако някога ми потрябва? Сигурно този въпрос изниква винаги, когато решите да се разделите с нещо, но някак си не успявате. Време да разберем, че палта, панталони, поли, рокли, които са ни станали малки, големи или просто вече са ретро, стават абсолютно безполезни в гардероба. Независимо от сантиментите ни. Има само един критерий при избора на ненужното – ако нещо не е полезно от година или две, то никога няма да е необходимо, пише Tialoto.bg.

Не се опитвайте да свършите цялата работа наведнъж

Не бива да изпразвате гардероби и шкафове наведнъж, защото може да доведе не само до хаос в гардероба, но и в мислите. Всяко грандиозно почистване се прави най-добре на етапи, даже някои препоръчват то да не надвишава 10 минути на ден. А психолозите съветват дори сами да се похвалите за всяка стъпка по пътя към празния гардероб.

Насладете се на процеса

Голяма грешка е да приемете почистването като тежко задължение – в този случай можете да забравите за напредъка. И вероятно ще измислите оправдания за себе си, за да отложите тази дейност. Опитайте се да възприемете освобождаването от ненужните дрехи като процес на освобождаване.

Изключение

Не е необходимо да се отървете от всичко без изключение. Някои аксесоари, чанти или обувки може да са свързани с приятни и скъпи за сърцето спомени и е погрешно да ги изхвърлите. Постарайте се обаче да бъдат изгладени, да са в добро състояние.

Какво да правите със старите дрехи и предмети?

Днес има много и различни начини да се отървете от нещата, без да напускате дома си. Може би най-популярният от тях е да ги продадете онлайн или да ги дарите на нуждаещи се.