Покрай забързаното ежедневие, особено в отпускарския сезон, разкрасяването в домашни условия е често предпочитано. Това обхваща много и различни процедури.

Но боядисването на косата самостоятелно вкъщи е особено привлекателно. Въпреки това, качествено и красиво боядисване на косата у дома невинаги е постижимо за всички дами. За да се боядисате сами сполучливо изисква навици, определена сръчност и познаване на някои хитринки. Ето пет лесни трика как да боядисвате косата си в домашни условия и винаги да получавате чудесен ефект.

  1. Разделяйте косата на части

Едно от основните предимства на салонното боядисване е, че над косата ви ще работи майстор. И, естествено, вероятността да се боядисат качествено всички косми без изключение се увеличава многократно. Ако боядисвате косата сами и никой от домашните ви не помага, то най-вероятно ще се наложи да заставате в неудобни пози, опитвайки равномерно да боядисате кичурите и в задната част на главата.

За да ви е по-удобно, разделете косата, примерно, на четири части. Едната ще мине по посока от челото към тила, втората и третата – перпендикулярно на първата през върха на главата от едното ухо към другото. Четвъртата е тиловата част или трябва да се получи знака „+“ изобразен на глават ви. Частите е нужно да се получат приблизително еднакви. Фиксирайте косата с пластмасови шноли или специални фризьорски клипсове.

След това равномерно започнете да нанасяте боята. Първо по челната част и след това преминете към тилната част. Съставът нанасяйте с леки движения по посока от корените постепенно освобождавайки небоядисаните кичури, защипани с клипсовете. На последно място стилистите препоръчват да оцветите косата си в областта точно до челото и слепоочията, тъй като обикновено там косата е по-тънка и по-бързо попива пигмента.

  1. Нанасяйте мазен крем или вазелин върху кожата на челото, слепоочията и шията

При домашно боядисване да не се изцапате с боя е доста трудно. Поради това се погрижете предварително да се предпазите от цветни петна по кожата на лицето и ушите. Фризьорите съветват да се нанася върху кожата на шията, челото и слепоочията вазелин или мазен крем, минаващ до краищата на косата буквално на един милиметър. За същата цел можете да използвате маска за коса или балсам за устни. Мазнините, съдържащи се в тази козметика, ще попречат на боята да попие в кожата. Ако все пак върху кожата са попаднали петна, да се отървете от тях ще помогне лосион или тоник на алкохолна основа.

  1. Използвайте специална четка

Боядисвайки косата в домашни условия, постарайте се да използвате специална четка, която се продава в козметичните и специализирани фризьорски магазини. С нейна помощ боята ще се нанесе върху косата по-добре и цветът ще бъде по-равномерен. Много стилисти предпочитат да използват малки четки. Смята се, че с тях се нанася по-прецизно. Ако имате малко опит, по-голямата четка може да се окаже по-удобна и цветът да се получи по-равномерен. Ако често боядисвате косата си, не забравяйте редовно да сменяте четката. Захабяването на космите на четката може да стане причина за увреждане на косата и кожата на главата и с течение на времето да доведе до появата на цъфнали връхчета.

  1. Времето е решаващ фактор

Стилистите съветват смесване на оцветяващите съставки непосредствено преди употреба, независимо дали боята е амонячна или безамонячна. Не трябва да се съхранява дори и за кратко време, тъй като активните процеси на окисление могат да отслабят оцветяващите свойства на боята, правейки цвета не толкова ярък и наситен.

Боята трябва да нанесете също бързо. Ако искате да получите равномерен и красив нюанс, интензивност на цвета приблизително еднаква в различни части на главата, то това трябва да стане в рамките на десет до петнадесет минути. И между другото, за да се получи красив цвят, не щадете боя. Тя трябва да бъде много: по-добре повече, отколкото по-малко, иначе цветът ще се получи вял, блед, а някои кичури ще се окажат неоцветени.

  1. Важни съвети за след боядисването

Ако използвате специални шампоани, срещу пърхут например, то купувайте предназначени специално за боядисана коса. Повечето от най-популярните обикновени шампоани против пърхот са с доста активен състав и интензивно почистващо действие, което допринася за бързото измиване на цвета от косата. За по-дълго запазване на блясъка и наситеността на цвета помога сравнително новата процедура по ламиниране на косата. Частиците пигмент се "запечатват", цветът трае по-дълго, а кичурите придобиват красив блясък и добре поддържан външен вид.