Не всеки човек успява да постигне желаното в живота. В повечето случаи продуктивността и успехът се дължат на много труд, вложени усилия и посвещение на целта, а тези неща почти никога не идват наготово. Тук ще се спрем на няколко простички, но полезни съвета, които да използвате в ежедневието си, за да станете по-продуктивни и успешни занапред.

Развивайте своята устойчивост!

Устойчивостта е един от основните принципи на успелите. Ако се владеете, провали, които иначе биха ви хвърлили в дълбока депресия, ще ви изглеждат като временен неуспех по пътя към успеха.

Задавайте си трудните въпроси

Авторът и бизнес стратег Тони Робинс, споделя, че често си задава сам на себе си трудни въпроси свързани с неговата цел и ултимативния ключ към успеха.  Според съветите на Робинс е хубаво да си задаваме въпроси от рода на „Върху какво ще се фокусираш?“. Отговорите на тези вътрешни питанки, ще ви дадат по-ясна представа какво да правите занапред с кариерата си.

Зареждайте се с енергия!

Невъзможно е да бъдете успешни при недостатъчни енергийни запаси. Каквито и попадения да имате в офиса, намерете и неща извън него, които да ви мотивират.

Дайте си ваканция

Спрете да работите за малко и се възползвайте от отпуската си. По този начин ще си отпочинете и няма да демонстрирате емоциите си толкова често. Това може да ви помогне да получите повишение.

През миналата 2016 година, американците са загубили 206 млн. почивни дни. Това означава, че работниците са загубили общо 66.4 млрд. долара под формата на облаги свързани с отпочиването, което прави средно по 600 долара на човек. Така, че почивката всъщност ви носи пари – възползвайте се това лято и не пропускайте отпуската си.

Поискайте повишение

Едва половината от хората търсещи работа преговарят за възнаграждението си, сочи проучване. 56% от мъжете обикновено се чувстват комфортно да договарят заплатата си, докато при жените делът е 38%.
Ако умеете да преодолявате страха от преговори и презентирате себе си по най-добрия начин е вероятно да си тръгнете с по-добра сделка. Впрочем, според същото проучване, хората който натискат за повече пари, обикновено успяват да издействат по-висока заплата.

Не се страхувайте да рискувате!

Но го правете разумно и оправдано. Успехът подминава тези, които стоят на едно място от страх да не излязат на загуба. Бъдете инициативни!
Упражнявайте се в гъвкавост! Развийте у себе си такива умения, че винаги да отговаряте на променящата се действителност. Всъщност, високата адаптивност е задължителна за вашето израстване.

Бъдете отговорни!

Чувствайте се ангажирани с нещата, които казвате и вършите. След като веднъж сте поели ангажимент, се постарайте да го изпълните. Стремете се обаче, в готовността си да поемете всичко в свои ръце, да не надцените собствените си възможности.

Бъдете комуникативни!

По пътя към успеха ще ви се наложи да разпознаете, да привлечете и мотивирате правилните хора, които ще ви помогнат. Ето защо е наложително да развиете богата гама от умения за общуване, които да ви помогнат да се чувствате в “свои води” при контактите с всякакви хора.

Говорете с колегите си

Може би си мислите, че да седите по цял ден на бюрото ви прави по-продуктивен, но реално губите основният двигател на кариерния успех – изгражданетo на позитивни взаимоотношения. Предприемайте малки стъпки към опознаване на колегите си, дори и да сте срамежливи. Според проучване, най-голямата причина служителите да се чувстват демотивирани на работа е липсата на взаимоотношения с мениджърите. 

Експерти съветват, че наличието на социален живот в офиса, като да се спрете до бюрото на шефа или да поговорите с колеги, прави работата много по-приятна. 

 Бъдете доброволец там където никой друг не иска

Тези, които предлагат помощ за задачи необещаващи блясък и престиж, обикновено са по-харесвани и уважавани от колегите си, според мнението на финансовия експерт и бивш телевизионен водещ Съз Орман.  „Направете така, че този от когото зависи заплататa ви, да зависи от вас“, казва Орман, цитирана от CNBC.