Омекотителите, които добавяте по време на изплакването на дрехите, правят прането ароматно и нежно на допир, лесно за гладене и без статично електричество. Историята им е стара, първите омекотители са се появили около 1900 година, но естествено съставът, предназначението им и ароматите се променят с годините. Днес не можем да си представим прането без тях. Хората с твърде чувствителната кожа обаче, както и тези, проявяващи алергия към някоя от съставките, им се налага да се лишат от благоуханното им въздействие. 


Ето няколко рецепти за домашен омекотител:

1.       Етерични масла и оцет

Необходими са ви етерично масло – 15-20 капки, колкото по-качествено и естествено, толкова по-добре, шише от 800 мл. ябълков оцет, като е най-добре да е домашен, за да е чист, и 200 мл гореща вода. Съставките се разбъркват и изливат в съд, от който ще ги използвате. За целта старото шише от омекотител ще ви свърши чудесна работа, но го измийте добре, преди да налеете домашния в него. Този домашен омекотител не дразни нежната и чувствителната кожа и е идеално решение, ако сте алергични към купешките. Етеричното масло може да изберете според своя вкус или да приготвите няколко различни и да впечатлявате околните с пране с аромат на портокал или малина всеки ден. Оцетът е своеобразен дезинфектант и чудесно се справя със статичното електричество. Освен това той запечатва цветовете и не позволява бързо избеляване на черни и цветни дрехи. Количеството ще ви стигне за дълго време, тъй като дозата за едно пране е 3-4 лъжици от домашния омекотител. Може да го съхранявате с месеци, ако го разбърквате преди употреба.

2. Етерични масла и едра сол

Вместо оцет може да използвате едра сол, която да покапете с любимото масло. Една супена лъжица от така получените кристали се слага в торбичка за пране и се поставя при дрехите, които ще изплаквате. Едрата сол се счита за естествен омекотител, който подобрява тъканите, а етеричните масла допринасят за благоуханието. Този омекотител се прибавя директно при дрехите след прането и преди изплакването. Солта се разтваря по време на изплакването, омекотява и ароматизира прането ви.

3. Омекотител за бяло пране

Содата за хляб или белият оцет са идеално средство за омекотяване на бялото пране, допринасяйки като бонус за снежнобелия му цвят. Отново към тях се прибавя етерично масло, за да добавите аромат. Съотношението е литър оцет – 6 капки масло. Може да се съхранява дълго в пластмасова или стъклена бутилка. Прибавя се по една капачка така, както използвате и купешките омекотители. В случай че пералната ви машина не позволява употреба на подобен домашен омекотител, може да изплаквате и ароматизирате с него дрехите на ръка, след машинното пране.