Някои представители на света на птиците са способни на наистина невероятни подвизи от летене без пляскане на крилете в продължение на повече от пет часа до неспиране на летенето в продължение на над 10 последователни месеца, както наскоро разказахме за бързолетите. Но цялото това време във въздуха може да измори и най-опитния летец, така че къде всъщност почиват птиците, когато прелитат над океана?

За някои птици най-добрата стратегия е изобщо да не спират. Проучване от 2021 г. разглежда пет вида, които прелитат дълги разстояния по време на есенната си миграция, и установява, че тези реещи се видове, включващи сокола скитник (Falco peregrinus) и орела рибар (Pandion haliaetus), разчитат на стабилни ветрови условия, за да създадат издигане, което помага да пестят енергия за дългите си пътувания.

"Мигриращите птици коригират маршрутите си на полет, за да се възползват от най-добрите условия за вятър и издигане, когато летят над морето. Това им помага да издържат полет на стотици километри", казва водещият автор Елхам Нурани в изявление.

Смята се, че 2000 вида - или 20% от общия брой птици в света, са редовни мигранти. Докато някои сухопътни мигранти са определили зони за спиране, които са били използвани от поколения, изследователите откриват по-голям брой птици, използващи кораби като спирки за почивка, отколкото се смяташе преди.

"Качванията на кораби се считат за изключително събитие в орнитологичната литература", пишат авторите на статията, публикувана през 2022 г. Тези изследователи обаче провеждат океанографска кампания в Средиземно море и записват 13 различни вида птици, спиращи на плавателните им средства по време на тяхната 25-дневна експедиция.

Екипът установява, че средната продължителност на спирането на птиците на лодката им е 42 минути и смятат, че времето може да е сравнително кратко поради липса на хранителни ресурси, които птиците могат да намерят на лодката си. Екипът обаче вярва, че повечето от птиците са избрали да спрат или защото са се сблъскали с лошо време, или са били в лошо физическо състояние и са имали нужда от почивка.

Използвайки своите данни за птиците, те изчисляват, че почти четири милиона птици биха могли да използват кораби в централното Средиземно море като места за спиране, което предполага, че трябва да се проведат повече изследвания за въздействието на морския трафик върху есенната миграция.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock