Хладилникът е един от многото важни домакински уреди, към избора на които не бива да подхождате лекомислено. Когато обаче създавате новата си кухня, вие сте изправени пред още едно не леко предизвикателство. Става дума за определянето на най-подходящото място на вече закупения хладилник. 

Има ли значение къде точно ще поставите уреда в дома си  и колко мястото му допринася за разхода на електроенергия и за правилното му функциониране ще разберете в следващите редове. 

Тъй като хладилникът спада към едрата техника, много често той е стартовата точка при проектирането на кухнята. Независимо дали сте наели фирма, която да направи кухненския проект, или разчитате на собствените си качества като дизайнер, започнете с мястото на хладилника. За улеснение, можете да следвате стъпките, изброени по-долу.

- Помислете за възможно най-прохладното място в кухнята ви. По този начин ще си гарантирате доста по-нисък разход на енергия. Съветваме ви да не инсталирате хладилника или фризера си в непосредствена близост до готварската печка, до парно или до каквито и да са уреди, излъчваща топлина. След повишаване на температурата в пространството около уреда дори с 1 градус, се увеличава и неговата консумация. Точно за това позицията на хладилника има пряко отношение към изразходваната енергия.

- За да функционира правилно новата ви придобивка се уверете, че около вентилационните решетки ще има достатъчно място и че въздухът ще може спокойно да циркулира. Същото важи и при хладилниците за вграждане.

- Помислете и за движението на вратите. Дали то се ще извършва свободно и дали няма наоколо мебели, които биха попречили на отварянето и затварянето. 

След като обмислите  всички тези стъпки и сте наясно с това къде би било най-разумно да позиционирате вашия хладилник, можете спокойно да преминете и към избора на конкретен модел. Именно според мястото, с което разполагате, по-лесно ще се ориентирате на пазара и ще можете да се насочите към хладилник, който да пасва именно на вашата кухня.