Агушеви конаци

На 25 км от Смолян, в село Могилица, се намира един уникален паметник на културата - Агушевите конаци. Комплексът се състои от феодален тип постройки, който е автентичен не само в България, но и на Балканския полуостров. Сградите му са строени в продължение на 20 години от местни майстори по поръчка на Агуш Ага – богат и влиятелен феодал, който имал трима сина. Неговото желание било да притежава палат с три отделни конака, по един за всеки син. Конакът смайва с уникалната си родопска архитектура и съвършенство, които не са спестени при изграждането му. В него са вградени 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. За съжаление днес конакът е затворен за посетители, но въпреки това родопската атмосфера и духът на самото място ще се усетят и извън него и мислено ще пренесат туриста векове назад.

Лещен

Село Лещен се намира в Западните Родопи в близост до други два архитектурни резервата - Ковачевица и Долен. Селото привлича множество туристи както от България, така и от чужбина, със своята панорамна гледка към Пирин планина, автентичния си вид и старите къщи, запазени още от епохата на Възраждането.

Много приятни за разходка са калдъръмените улички и тесните пътеки, разположени из целия град. Особено живописни стават през зимата, покрити от плътна покривка пухкав сняг.

Село Железница

Село Железница се намира само на 25 км разстояние от столицата и крие в себе си неподозирани условия за кратко бягство от големия град. Тук спокойствието и хармонията завладяват всеки посетител, а живописната природа зарежда положително душата и тялото. Село Железница придобива популярност, благодарение на 12-те термални извора. Температурата на водата им през цялата година е 30 градуса, което дава възможност за обособяване на естествен СПА център на открито. Изворната вода освен, че се е бутилирала в миналото, помага при лекуване на стрес, умора и различни кожни заболявания. Живописната природа, панорамните гледки към Витоша и Рила, множеството екопътеки, естественото джакузи с минерална вода, близостта до столицата, превръщат Железница в прекрасно място за алтернативен туризъм, дори и през зимата.

Цигов чарк

Цигов чарк е по-малко известна местност,разположена в западните Родопи. Тя разполага със ски писти, подходящи както за начинаещи, така и за опитни скиори и сноубордисти, а също и 20-километровотрасе за ски-бягане.

В близост ще може да се насладите и на красивите гледки на язовир Батак, както и да половите риба в замръзналите му води.

Широка лъка

Широка лъка е един от най-посещаваните български архитектурни шедьоври, сгушен в Родопите. Намира се 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от курорта Пампорово. Широка лъка привлича туристи целогодишно, заради красивите си старинни къщи, отлично съхранения фолклор и пленяващата природа. Архитектурен резерват Широка Лъка е идеалното място за екологичен и селски туризъм. В района могат да се видят няколко природни скални феномена “Момата” и “Главата”. Ако посетите Широка лъка в началото на месец март, ще станете свидетел на традиционния кукерски празник. Селото се изпълва с маскирани хора, “въоръжени“ с дървени саби, чиито чанове и звънци и се чуват от далече. Те танцуват и пеят, за да прогонят злите духове от къщите на местните хора. Ако изберете да посетите Широка лъка, настанете се в някоя типична стара къща, за да се върнете за кратко в миналото.

Дряново

Дряново е един райски край в полите на Старапланина. Тук зимата е снежна, но мека, което превръща района в идеалнадестинация за зимна почивка. Най-добре е да посетите града с влак или свисокопроходима кола, особено през зимата.

Ако сте в Дряново само за ден-два, ще бъде трудно да изберете дали да се разхождате и да се любувате на прекрасните старопланински пейзажи или да обикаляте забележителностите в града, които определено не са малко. Някои от тях включват църквата „Свети Никола“, музей „Колю Фичето“, мостът на  майстор Колю Фичето, Дряновският манастир, първата релефна физическа карта на България и много други. Тъй като това е от тези красиви места през зимата, на които метеорологичните условия влияят много, ако времето позволява, също можете да се отправите на приключение по Дряновската екопътека, пътеката Виа Ферата и Въжената градина „Приключенският остров“.

Арбанаси

Архитектурен резерват Арбанаси се намира само на 5 км от старата столица Велико Търново. Разположен е на високо плато, откъдето се открива превъзходна гледка към крепостта “Царевец” и красивата природа наоколо. В Арбанаси има запазени над 80 стари къщи, от които 36 са обявени за национални обекти. Всяка една къща впечатлява с невероятна архитектура, високи каменни зидове, малки прозорчета, красиво изрисуван интериор и старинно обзавеждане. Днес селото е едно от любимите места за посещение на български и чуждестранни туристи. Уютни хотели, построени в унисон със старинните къщи, китни дворове, древни манастири и църкви, привличат туристи от близо и далеч. През зимата селото се покрива с пелена от пухкав сняг, която подсилва идиличната атмосфера.

Боженци

Намира се в Стара планина, само на 15 км югоизточно от Габрово. Живописният архитектурно-исторически резерват Боженци привлича много любознателни туристи, почитатели на алтернативния туризъм. Със своята 600-годишна история, село Боженци се е превърнало в любимо място за опознаване на етнографията и архитектурата в района, отмора сред красивата природа и досег до непокътнатата възрожденска атмосфера. Селото се посещава от много туристи, които ценят запазеното архитектурно наследство. Престой в някоя от възрожденските къщи ще осигури неподправено преживяване. Наблизо са разположени Етъра, Трявна, Соколски манастир, Дряновски манастир, пещерата “Бачо Киро”, Дряновски манастир.