Изложение на чай радва столичани в студения ноемврийски уикенд. Третото издание на FesTEAval се провежда от 15 до 17 ноември в Националния музей "Земята и хората" в София. Целта на събитието е да съчетае топлина, култура и вкус, разкривайки тайните, лекувити свойства на чая.

Водещи марки, бутикови производители и вносители на напитката ще представят вълнуваща селекция, която да стопли посетителите. Събитието е с вход свободен. 

Виждайки че напоследък чаят все по-малко се асоциира с боледуване, а напротив- свързваме го със здраве, искаме всеки гост на изложението да се стопли с чаша чай докато се запознава с разнообразието от продукти, представени от нашите изложители, заявяват организаторите на фестивала.

Посетителите ще могат да видят чайни церемонии, характерни за различни точки на света. Вълнуващи лекции ще разкажат историята на чая, различни специфични видове и начини за приготвяне на напитката.

Съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Чай също се нарича и напитката (отварата), приготвена от различни части на други растения (цветове, листа, плодове, напр. липов чай). Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства.