Доста от най-запалените любители на книгите вероятно вече са прочели поне по едно заглавие, което е написано от изкуствен интелект, или той е „съавтор“. Има голям ръст на книгите, които се продават в интернет и са дело на умни алгоритми, съобщава Engadget.

„Хората могат да правят цели кариери от това. Идеята всеки да напише книга вече не изглежда невъзможна“, коментира пред Reuters Брет Шиклер, търговец и от скоро нов автор с публикувана детска книга в онлайн магазина на Amazon.

Според данни на агенцията нашумелият умен алгоритъм ChatGPT вече е написан като съавтор на над 200 книги в магазина на Amazon. Реалният брой вероятно е много по-голям, тъй като онлайн хипермаркетът няма изискване за задължително споменаване, ако умен алгоритъм е участвал в писането на дадена книга.

Вече могат да се намерят стотици заглавия в най-различни жанрове, които малко или изцяло са написани от изкуствен интелект. „Трябва да се притесняваме от това, тъй като такива книги ще наводнят пазара и много автори ще останат без работа. Трябва да има прозрачност от авторите и платформите как са създадени книгите или ще се окажем с голям брой нискокачествени заглавия“, коментира Мари Расенбергер, изпълнителен директор на американската Гилдия на авторите.

Има и спорове доколко е етично да се използва изкуствен интелект в писането на книги, особено, ако това не бъде казано ясно. Вече имаше и не една дискусия кой носи авторските права в такива ситуации. Някои съдилища отсъдиха, че изкуственият интелект не може да притежава авторски права, въпреки че е създател на нещо. Затова има и призиви да се направят промени в законодателството и по-ясни дефиниции.

Също така е спорно кой може да бъде смятан за автор. Дали човекът, който е въвел указанията в алгоритъма каква история да напише, с какви герои и каква цел, или самият изкуствен интелект, който след това е създал целия текст по тези указания. Човекът след това също може да редактира текста.

Има и друг проблем – ботовете като ChatGPT, са обучени чрез вече създадено съдържание, което адаптират. Затова могат да бъдат обвинени в плагиатство. Или пък значително да изкривят факти и да си измислят несъществуващи казуси, които да представят като реални. Все още обаче няма никакви регулации в тази сфера и компаниите и хората трябва сами да преценяват границите.