Вероятно много от вас са посещавали такива тренировки, но колко от вас знаят как е възникнал този спорт?

Историята на пилатеса е започнала преди 100 години, до днешния ден, в който е една от най-популярните тренировки в света. Вероятно вече трудно може да се намери човек, който да не е чувал за тази форма упражнения.

Тя става най-известна през началото на 20те, но е измислена в годините преди това от Джоузеф Пилатес, от където идва и името на тренировките. Той е германец, затова упражненията са станали известни първо там.

100-годишната история на пилатеса

Целта на създателя е била да създаде начин жените да влязат във форма, но едновременно с това да им помогне да подобрят стойката си, както и състоянието на духа си.

Това не е просто фитнес рутина. На пилатеса трябва да се гледа като на физическа и психическа терапия.

Упражненията са бавни и ниско интензивни, изискващи силно концентриране върху правилното изпълнение на движението. Това подобрява баланса, стойката и издържливостта. Така едновременно стягаме цялото си тяло, но и подобряваме състоянието на здравето си.

В началото тренировките са били най-известни сред танцьорките, но след това се разпространяват и сред всички останали хора по света. Днес много известни личности разчитат именно на пилатеса, за да поддържат добрата си фигура.