Често приемаме, че за да изгорим повече калории, трябва да следваме определен режим на хранене, като например да ядем само плодове и зеленчуци или да минем само на сокове.

Експертите обаче са категорични, че има естествени подобрители на метаболизма, които могат да ускорят обмяната. Вече знаем, че ускорителите на метаболизма могат да дойдат под формата на храни и напитки като авокадо, зеле и зелен чай матча.

Но по-важното е да се опитаме да си изградим навици, които да станат част от ежедневието ни, пише Missbloom.

Метаболизмът е специфичен за всеки един човек. Според проучванията той се определя от това кога сте родени. Това обаче не означава, че не може да промените начина, по който той работи и следните пет неща правят точно това:

Закусвайте
Всички знаем старата мърдост, че закуската е най-важното ядене на деня. Но истината е, че метаболизмът ще се забави, ако не се доставя достатъчно храна на тялото, за да работи непрекъснато, така че е важно да се храним през целия ден.

“Закуската кара тялото да гори енергия и да продължава да гори енергия”, казва д-р Марк Хайман, специалист по интегративна и функционална медицина. Проведено изследване пък показва, че 78% от участниците са загубили тегло (и го поддържат с лекота след това), като са започнали да закусват.

 

Включете Омега-3 мастни киселини
За бърз метаболизъм е важно в менюто ни да присъстват Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в риби като сьомга и риба тон. Те реагират с хормона лептин, който влияе на метаболитните процеси в тялото и ускоряват работата на храносмилателната система. В действителност, приема на определени вода риба може да увеличи броя изгорени калории с около 400 на ден.

Не забравяйте пробиотиците
Вероятно напоследък непрекъснато чувате, че трябва да приемате пробиотици и ако все още не сте започнали – време е. Те са изключително важни за правилната функция на храносмилателната ни система а от там и за добър метаболизъм. “Пробиотиците и пребиотиците допринасят за редовното изхождане и нормалната работа на червата”, казва д-р Джо Ан Хътнер.

Вдигайте тежести
Чрез вдигането на тежести се увеличава мускулната маса на тялото. За да ви убедим да включите гиричките в тренировката ви, ще ви кажем как ще ви подейства за по-дълъг период от време. Ако едно 30-годишно момиче прави силови тренировки по 30 минути, два пъти седмично, в продължение на четири месеца, то ще увеличи общата си метаболитна скорост с 100 калории на ден.

Така ще започне да отслабвате без да променя начина си на хранене, а и ще гори калории, дори в дните, в които не тренира.

Спете
Недостатъчното количество сън може да повлияе на целия ви организъм, включително и на метаболизма ви.

“Направете го приоритет и започнете да спите по седем до девет часа всяка нощ, за да държите нивата на хормоните под контрол, включително и на кортизола, който кара тялото да съхранява повече мазнини”, казва д-р Джош Екс. Когато не ви достига сън, нивата на кортизол се повишават, а това води до покачване на теглото и до инсулинова резистентност.