На фона на все по-големия интерес към метавселената, някои инвеститори вече плащат милиони за виртуална земя. Цените през изминалите месеци са се увеличили с до 500%, след като Facebook обяви, че ще заложи сериозно на виртуалната реалност.

В метавселената истинските хора имат аватари, с които общуват в реално време с други такива персонажи. Засега виртуалните светове са достъпни основно през стандартен компютър, но в бъдеще ще видим все повече специализирани устройства за виртуална и добавена реалност, които ще са свързани с тях.

Данни на Grayscale сочат, че дигиталният свят може да се превърне в индустрия за 1 трилион долара в близкото бъдеще. В него ще е възможно дори известни изпълнители да изнасят концерти чрез собствените си аватари.

Така например компанията Tokens.com наскоро плати 2.5 милиона долара за парче виртуална земя в Decentraland, един от популярните светове в метавселената. Главният изпълнителен директор на компанията, Андрю Кигуел, споделя, че през изминалите месеци цените са се покачили с до 500%. И тук от основно значение е локацията.

Има зони в метавселената, които са ключови и там се събират повече аватари. Там има и по-голяма стойност. Така например Snoop Dogg изгражда виртуално имение в Sandbox, а наскоро някой е платил 450 000 долара, за да му е съсед. Купуването става директно от платформата или чрез посредник.

Инвеститорите строят върху собствена земя с опция за интерактивни елементи. Все пак инвестицията във виртуална земя рисков и спекулативен бизнес.