Червеното е първият цвят, който  бебето  вижда!

Едни от последните проучвания показват, че децата, които са на възраст едва  2 седмици, вече могат да различат червения цвят. Вероятно, защото червената вълна има най-голяма дължина измежду цветовете, което прави червеното най-лесния цвят за разпознаване и обработване от развиващите се рецептори и нерви в очите на бебето.

Мъжете и жените виждат червеното по различен начин!

Тя вижда червено, бордо, доматено червено, кърваво червено, винено червено, цвят керемида,  докато той вижда само червено.

Ройтерс съобщава, че учени от Държавния университет на Аризона в гр. Темпе са установили, че определен ген в човешкото ДНК ни позволява да видим червения цвят в голям брой вариации. Жените имат две Х хромозоми, съдържащи две копия на този ген, в сравнение със само една X хромозома за мъжете. Тези гени помагат на жените да възприемат червено-оранжев спектър. Също така, като цяло, жените са по-добри в разпознаването на цветове от близко разстояние, докато мъжете са по-добри в разграничаването на фините детайли в движещ се обект.

Биковете не мразят червеня цвят, това е само мит!

По време на коридата бикът атакува червеното парче плат, което матадорът размахва пред него, но в действителност биковете нямат предпочитания към който и да е цвят. Не червеният цвят, а специфичните движения привличат вниманието и дразнят бика. Червеният цвят е бил избран преди векове, за да не е толкова забележима по плата кръвта на бика.