Всеки обича да научава забавни факти. Те са частици от познания от света на науката, историята и поп културата, които ни радват и забавляват.

Но тези интересни факти не са просто забавна информация, която ще ви накара да отговаряте на любопитни въпроси : те са завладяващи и много интересни.   

Ето защо ви предлагаме няколко факта, които може би не сте чували досега. 

Най-старото дървено колело в света съществува от повече от 5000 години

Намерено е през 2002 г., южно от Любляна, столицата на Словения, и сега се помещава в градския музей. Радиовъглеродно датиране е използвано за определяне на възрастта на колелото, която е на някъде между 5100 и 5350 години.

В Судан има повече пирамиди от всяка страна в света

В Судан не само има повече пирамиди от Египет, но и цифрите не са дори близки. Докато в Египет са открити 138 пирамиди, Судан може да се похвали с около 255.

Кръвоносната система е дълга повече от 160 000 км

Ако цялата кръвоносна система на детето - говорим за вени, артерии и капиляри - беше разположена плоско, тя би се простирала на повече от 96 000 км, според института Франклин. Когато достигнем зряла възраст, телата ни са станали дом на приблизително 160 000 км кръвоносни съдове.

Части от Африка има и в четирите полукълба

За хората, които се интересуват от география, може да е изненадващо да разберат колко точно огромен е континентът Африка. Например, тя обхваща всичките четири полукълба.

Роговицата е една от само двете части на човешкото тяло без кръвоносни съдове

Роговицата е чистата част на окото, която покрива зеницата и други негови части. Хрущялът и роговицата са единствените тъкани в човешкото тяло, които не съдържат кръвоносни съдове, според учени от Харвардския отдел по офталмология на Института за изследване на очите Schepens.

Първият анимационен игрален филм в света е заснет в Аржентина

Много хора смятат, че първият анимационен игрален филм е на Уолт Дисни от 1937 г. – „Снежанка и седемте джуджета“. Но 20 години по-рано в Аржентина е заснет пълнометражен анимационен филм. Това е политическа сатира, наречена El Apóstol, съставена от 58 000 рисунки и продължила 70 минути, според Книгата на рекордите на Гинес .

Филипините се състоят от 7 641 острова

Филипините са архипелаг, което означава, че се състои от група острови - 7 641 острова, за да бъдем точни. Тази цифра не включва хилядите пясъчни ивици и други форми на релефа, които се появяват по време на отлив.

Еднопосочното пътуване по Транссибирската железница включва преминаване на 3901 моста

Транссибирската железница не само е най-дългата железопътна линия в Русия, но е и най-дългата в света. Пътуването отнема седем дни, като през това време пътниците преминават през осем различни часови зони и през 3901 моста.

На Земята има достатъчно злато, за да покрие планетата

Оказва се, че има доста злато - 99 процента от благородния метал може да се намери в ядрото на Земята, съобщава Discover Magazine. Колко точно? Достатъчно, за да покрие цялата повърхност на планетата.

Човешките същества могат да използват само малка част от водата на Земята

В училище ни учеха, че по-голямата част (по-конкретно 71 процента) от повърхността на планетата е покрита с вода. Това е вярно, но хората могат да използват само 0.007 процента от тази вода, според National Geographic. Това е така, защото само около 2.5% от водата на Земята е прясна вода и само 1% от нея е достъпна. Останалото представлява ледници и снежни полета.

Някога хората са яли арсен, за да подобрят състоянието на кожата си

Вероятно сте чували за това как много от любимите козметични продукти на викторианците са били наситени с арсен, но това не е най-лошото. В края на 19 век е имало и продукти, като вафлите, с безопасен арсен. Твърденията са, че те помагат при лунички, черни точки и други „изкривявания на лицето“.

В Япония има една вендинг машина на всеки 40 души

Повечето предлагат различни видове напитки, но има и за сладолед, юфка и камери за еднократна употреба.

Лимоните плуват, но лаймът потъва

Тъй като лаймът е по-плътен от лимона, той пада на дъното на чаша, докато лимоните плуват на повърхността.