Терапия за Ковид-19 с антитела от лама показа "значителен потенциал" при първоначални тестове, съобщи Би Би Си. Лечението е с "нанотела" - малки и опростени версии на антитела, произвеждани от лами и камили в отговор на инфекция. Според учените, след като терапията бъде тествана върху хора, тя може да се прилага като назален спрей за лечение и профилактика на инфекцията от новия коронавирус, предава БТА.

Проф. Джеймс Нейсмит, директор на Институт "Розалинд Франклин" в Оксфоршър и ръководител на изследването, обясни, че заразени с новия коронавирус гризачи, на които е приложен спрея с нанотела, са се възстановили напълно за шест дни. Досега са правени изпитания само в лаборатория върху животни, но според здравните власти в Англия тази терапия е "един от най-ефикасните неутрализиращи агенти на SARS-CoV-2", подлагани на тестове.

Ефективността е свързана със силата на свързване на нанотелата с вируса. Резултатите от изследването на публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс". Проф. Нейсмит и екипът му са убедени, че независимо от резултатите от ваксините, в бъдеще ще е изключително важно светът да разполага с ефективно лечение на инфекцията от новия коронавирус.

В края на август изследователи от VIB-UGent Център за медицинска биотехнология в Гент, Белгия, съобщиха, че антитела, извлечени от лама, са успели да ограничат силата на коронавирусната инфекция, причинена включително и от разновидностите на новия коронавирус, при лабораторни тестове.

"Технологията, която би допълнила ваксините срещу Ковид-19, като защитава хората с по-слаба имунна система и се използва при терапия на заразени хоспитализирани, има потенциал да промени ситуацията в борбата с пандемията", каза Доминик Терсаго, главен медицински директор на компанията "ЕкзеВир" към центъра в Гент.