Изпълнителният директор на Tesla публикува съобщение в Twitter в отговор на коментар от журналиста на Washington Post Кристиан Девънпорт, който отбелязва, че данъците на Мъск и основателя на Amazon Джеф Безос – до съответно 50 млрд. и 44 млрд. долара за първите пет години от потенциалното въвеждане на данъка – може да платят мисия до Марс, посочва Bloomberg.

„Планът ми е да използвам парите, за да изпратя човечеството на Марс и да запазя светлината на съзнанието“, написа той в социалната мрежа.

Мъск, чието състояние набъбна до около 292 млрд. долара след поредното рали на акциите на Tesla, често критикува данъка за милиардерите в Twitter. Според него разходите на държавата са истинският проблем и облагането с допълнителни данъци на най-богатите ще запълни само една малка част от дълга на САЩ.

В същото време след края на борсовата сесия в сряда стана ясно, че общото нетно състояние на Мъск и Безос приближава 500 млрд. долара, подкрепено от поскъпването на технологичните акции.

Обемът на състоянията на двамата – сума, която е по-голяма от пазарната капитализация на Johnson & Johnson и почти равна на тази на най-голямата американска банка JPMorgan Chase & Co. – е пореден преломен момент в, както изглежда, историческата седмица за двамата милиардери.

Предложението на председателя на Финансовата комисия в Сената Рон Уайдън за облагане на милиардерите за нереализирана печалба бе публикувано с подробности в сряда, но само часове по-късно изтеглено за обсъждания. Според Уайдън идеята му не е мъртва, вместо това се обсъжда доплащане от 3% - върху най-високата данъчна ставка по доходи – за тези, които печелят над 10 млн. годишно.

Въпреки че такъв план ще увеличи обхвата на мярката и ще помогне на демократите да платят за програмата си за социални разходи, която може да достигне 2 трлн. долара, той ще има далеч по-малък ефект върху най-богатите американци като Мъск и Безос.

В рамките на данъчното предложение двамата заедно ще трябва да платят близо 100 млрд. долара еднократен данък, разпределен в рамките на пет години, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Състоянието на Мъск се увеличи с 122,3 млрд. долара само тази година до 292 млрд. долара. Вторият Джеф Безос „струва“ 196,3 млрд. долара.

Общ, десетимата най-богати американци, сред които са и Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, имат състояние в размер на 1,4 трлн. долара.

Мъск има лични задължения в размер на 515 млн. долара към банките Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp., показват регулаторни документи от декември 2020 г. – най-скорошните възможни за този тип информация.