Вдигнете капаците на прозорците и опаковайте дългите палта - пролетта чука на вратата! След месеци на криене от студа, вече е време да се приберат вълнените зимни дрехи и завивки и да подготвите дома си за новия сезон.

Днес ще ви подсетим за някои неща, които е добре да свършите през този месец, пише 1001idei. Както се казва: "Сега му е времето" :) 

1. Премахнете мухъла

Заради по-продължителното време на закрито и по-големия контакт с мебелите, бактериите и плесените се размножават в килимите и тапицерия! Сега е времето да минете всички тъкани с подходящ препарат, да отстраните тези натрапници в зародиш, особено преди времето да стане по-влажно, защото влагата помага на бактериите и плесените да растат по-бързо. Също така, разгледайте прозорците за черни налепи. Почистете ги с почистващ препарат без аромат, след което изсушете бързо. И не забравяйте хладилника – трябва да бъде почистен основно, изхвърлете развалените храни и почистете всеки белег от мухъл от уплътненията.

2.  Глътка свеж въздух 

След снабдяването с топъл въздух на дома ви през цялата зима, вече е време да изчистите или да смените въздушния филтър на климатика. Ако вашият филтър е много замърсен, може би е време да направите заявка за професионално почистване на въздухопроводи. Проверете вашите въздушни филтри и отоплителни вентилационни отвори с фенерче за излишен прах, и бъдете внимателни, следете за  всякакви неприятни миризми, слаб въздушен поток или студени места в дома ви - всички признаци, които показват, че трябва да почистите вашите въздуховоди.

3.  Подредете шкафовете

Не е много забавно да сгъвате вълнени чорапи и пуловери, но когато имате нов шкаф, в който да ги приберете, е чудесно! Приберете старателно всички одеала, зимни панталони и каквито други дрехи няма да обличате до следващата зима. И не забравяйте, всичко, което не е носено през цялата зима е определено за подаряване. Подгответе гардеробите и дрешниците за пролетта и лятото. 

Пролетно почистване на дома

4.  Ново начало за цветята

Открийте сезона на пролетта със саксийни розови лалета, жълти нарциси, лилави ириси или бели лилии. Дори и времето да е все още хладно навън, скоро тези красавици ще покълнат в градината.
 
5. Боядисайте

Модерна тенденция при боядисването тази година е да се смесват пастелни с по-тъмни неутрални цветове. Дарете вашия дом с пролетен цвят в кухнята или да създайте колоритна рисунка в някоя скучна стая. 

6. Изчистете детектора за пожароизвестяване

Прахът, който се е натрупал във вътрешността на детектора за дим, го кара да дава фалшива тревога. След проверка на батерията, изчистете внимателно с прахосмукачката. И не забравяйте, батериите трябва да се подменят веднъж годишно, а самия детектор се нуждае от подмяна на всеки 10 години. 

7. Пуснете хвърчило 

Силните ветрове през март позволяват пускането на хвърчила. Проверете във вашата любима книжарница за подходяща хартия за хвърчило или потърсете онлайн лесни инструкции за изработка. Ако времето все още е студено, децата могат да си играят с хвърчилата и в стаите си до края на април. 

8.  Празнично настроение

Украсете дома си в края на март с рисувани великденски яйца. Забавлявайте се с децата, използвайи хранителни оцветители и пастели. Обградете вашите хубави яйца с прясна трева за допълнителен ефект! 

9.  Пригответе се за работа в двора и градината! 

Преди да започнете работа в двора, се уверете, че градинарските ви инструменти са в пълна изправност. Има електрически инструменти, които изискват обслужване и замяна на старите ножове или вериги с нови, остри такива. 

Животът в природата се събужда, заредете се с енергия и продължете смело към лятото!

Още новини ТУК

TNS.bg