Дизайнът на перфектния дом е трудна задача и за най-добрите. Според древния китайски метод фън шуй, обаче има няколко лесни стъпки, които да ни доведат до идеално балансиран дом.

Спалнята е особено важна във фън шуй, защото е светилище.

Ето защо днес ще погледнем към нея и по – точно към особеностите за леглото. Според учението има определени посоки, в които е добре то да бъде позиционирано, защото това влияе на чи (положителна енергия или жизнена сила) на цялата спалня и помага за по – добрия сън и качествена почивка.

Сложете леглото колкото може по – далече от вратата

Във фън шуй това се нарича "командваща позиция" за леглото - далеч от вратата, но срещу нея, пише Idei.bg. Това ви държи далеч от шума и суматохата навън (т.е. всичко извън вашето безопасно пространство), но по-важно от това, това позиционирането на леглото помага за възстановяване на механизмите за оцеляване, които са активни 24 часа на ден, дори докато спите.

Важно е да имате поглед към вратата от леглото, защото това помага на инстинктите за оцеляване. Така можете да видите кой влиза в стаята и имате време да реагирате, което по правило ви помага да поддържате контрол върху живота си.

В идеалния случай леглото в спалнята на фън шуй трябва да бъде разположено в близост до ъгъла на стаята, който е диагонално срещу вратата на спалнята. Това осигурява (а) разстояние от вратата и (b) пълен изглед на вратата, и (c) няма директно изравняване с вратата. Тези три фактора допринасят за добрия сън и оптимално за чувството за сигурност и спокойствие.

 

Поставете леглото на здрава стена

Този съвет всъщност е част от "командващата позиция" на леглото във фън шуй. Ще обсъдим значението на здравата табла малко по – долу, но това, което е важно е да имате и стена за вас, т.е да не е под прозорец. Това помага  да се чувствате сигурни и неуязвими. Ако това не е възможно във вашата спалня, направете фалшива като сложите параван, например.

Избягвайте табла в долната част, с едно изключение.

Краката се разглеждат като бариера за потока на Чи, така че трябва да се избягва в повечето случаи за добър фън шуй. Ако обаче леглото ви е поставено с крака, насочени към вратата (известно като "положение на смъртта" във фън шуй и което трябва да се избягва, когато е възможно), таблата или някаква мебел ще помогне за осигуряване на буфер или защита от изтичане на жизнената сила.

Уверете се, че леглото ви е на подходяща височина.

Точната височина на леглото ви ще зависи от вида на тялото ви и от структурата му. Горната част на матрака трябва да стига до около средата на бедрото - това не е толкова ниско, че да се налага да се наведете и не е високо, че да трябва да се качвате.

Изберете легло с празно пространство отдолу.

Не забравяйте, че целта е да осигурите положителен енергиен поток около леглото, което се отнася и за под леглото. За да се позволи това, леглото трябва да е повдигнато и под него да не се слага нищо.

Таблата

Във фън шуй най-добрата табла е дървената, която се избира заради естествената здравина на материала. Ако не искате или не можете да си позволите такава, сложете тапицирана. Целта на всичко това е да бъде главата ви защитена, което ще помогне за баланс на не само на физическо, но и на психическо, емоционално и духовно ниво.

Осигурете пространство от двете страни на леглото

Позиционирайте леглото така, че всеки човек, спящ на него, да може лесно да влезе и излезе от него, без да пречи на другия. Това помага и за поддържане на положителния енергиен поток около леглото. Ако едната страна на леглото е до стена, може са се смята и за стена във връзката на двойката, която спи там.

 

Поддържайте зоната около леглото подредена и чиста

Избягвайте изкушението да хвърляте дрехи на пода около леглото, да оставяте лаптопа си или купчини книги или списания. Този действа объркващо и чи не може да циркулира спокойно в такова положение.

 

Балансирайте енергията от двете страни на леглото.

Когато планирате мястото от двете страни на леглото, следвайте правилото за баланс – еднакви шкафчета, лампи и аксесоари. Това е особено важно за отношенията и да могат те да се разпределят равномерно.

Използвайте кръгли или извити нощни шкафчета.

Въпреки че това не винаги е възможно, добрият фън шуй препоръчва да се избягват квадратни или ръбесто нощни шкафчета. Вместо това, изберете такива с извити ръбове, за да улесните положителния и безпроблемен поток на енергия около пространството.