Бабите ни са готвели в йенско стъкло, използвали са хартия за печене, гълтали са хапчета за отслабване, а през лятото са употребявали слънцезащитен крем. Изненадвате ли се? Не, недейте, тъй като това можете да разберете от рекламите от вестниците и списанията, излизали някога в София.

Близо 800 реклами, аранжирани в 27 тематични табла, които представят рекламата от миналия век, може да разгледате в тематичната изложба с която се представя Държавния архив в София. Изложбата "Рекламите в живота на софиянци (1910 - 1943 г.)" можете да разгледате от 3 април 2023 г. в изложбеното пространство на открито в Градската градина (пред Народния театър) в София.

По стил и настроение рекламите от началото на ХХ век са различни от рекламите в съвременността. Те са живи, весели, предизвикват усмивка, създават настроение. Много от тях впечатляват със своя симпатичен, може би съзнателно търсен, наивитет.


Източник: Държавен архив София

Събрани заедно, рекламите обаче надскачат собствената си значимост и пресъздават живота на града. София тупти със своите улици, магазини, театри, кина, заведения. Модерни и елегантни, тогавашните софиянци са обичали да се забавляват, да слушат музика, да танцуват, да карат колело, да пътуват. Били са отворени към света. На "Лъвов мост" са се продавали билети за презокеански параходи.


Източник: Държавен архив София

Българите са пътували, но и светът е идвал при тях. В изложбата се разпознават имената на редица световни фирми, които и днес присъстват на българския пазар. Всичко това може да бъде видяно точно през рекламите, които са гледали вашите баби и дядовци.

Изложбата показва и родолюбието на българите. И способността им да създават ценности - материални и духовни. Трудно могат да бъдат отминати думите на един финансов министър от първите десетилетия на ХХ век: "Нашият лев се крепи върху слабата черупка на българското яйце".


Източник: Държавен архив София

Експозицията може да бъде видяна до 17 април 2023 г.