Скандалният петербургски художник Пьотр Павленски извърши поредния показен протест срещу самия себе си. Този път авангардистът си отряза ухото.

Демонстративното действие, което бе наречено от самия художник „Отделяне” се случи на покрива на Националния център по социална и съдебна психиатрия в Москва. Като причина за показното осакатяване  младежът изтъкна това, че психиатрията не бива да бъде използвана за политически цели.

„Ножът отделя ухото от тялото. Бетонната стена на психиатрията отделя обществото на нормалните от психично болните. Връщайки използването на психиатрията за политически цели, полицията си възвръща правото да определя прага между разума и лудостта”, написа Павленски.

Пьотр Павленски стана известен с няколко доста противоречиви, но  впечатляващи действия. През 2012 г. младият художник заши устата си в подкрепа на пънк групата Pussy Riot и час и половина стоя на пост пред Казански събор. През ноември 2013 г. Павленски продължи да се подлага на мъчения, като този път закова тестисите си с пирон за Червения площад и нарече акцията си „Фиксация”.

TrafficNews.bg