Косата ни силно се влияе от храните, които приемаме. Затова е добра идея да съобразим диетата си с нуждите на организма си, ако искаме да се радваме на красива прическа.

Винаги ви изреждаме храните, които влияят положително на косата, но всъщност ако продължаваме да приемаме и тези вредни продукти, ефектът няма да е никак добър, пише Missbloom.bg.

Ето това са част от храните, които трябва да избягваме в името на здравето на косата. 

Риба меч

Въпреки че често чуваме колко добре влияе рибата на косата ни, се оказва, че не винаги е точно така. Някои морски храни, като например рибата меч, имат високи нива на меркурий, който е отговорен за много от проблемите с косопада.

За съжаление това не е единствената риба, която е добра идея да избягваме. Повечето по-масивни водни обитатели са също с високо съдържание на меркурий, включително рибата тон, която често ни съветват да включваме към диетата.

Захар

Отново тя се оказва повече враг, отколкото помощник. Захарта спира нормалното усвояване на протеините, които играят важна роля за косата. Ако прекаляваме със захарите, както и с лошите въглехидрати, косъмът изтънява и става по-уязвим.

Алкохол

Той е главният виновник за дехидратацията, която не помага нито на косата, нито на кожата ни. Освен това алкохолът намаля нивата на цинк в тялото ни, а той е важен минерал за растежа на косата.

Ако избягвате тези храни и се съсредоточите повече върху храни с повече витамини, протеини и полезни мазнини, косата ви рязко ще измени вида си.