Съхранението на всички храни във фризера не увеличава срока им на годност. Не можем да очакваме, че като замразим листните зеленчуци например, след три месеца ще се насладим на същия вкус и хранителни качества, които те предоставят в пресен вид.

Ето някои храни, които никога не бива да съхраняваме във фризера...

Листни зеленчуци

Може да замразим пресни продукти като грах и ягоди, които да се използват през цялата година, но не и листни зеленчуци. Продукти като маруля, кориандър и спанак увяхват, когато се замразят. Те стават меки, овлажняват се и губят своя вкус.

Яйца

Съхранението на яйцата следва да бъде в хладилника, но никога във фризера. Причината е, че течността в тях увеличава своя обем при замръзване, което води до напукване на яйцето и съответно замърсяване на фризера.

Размразени храни

Замразените меса и зеленчуци предоставят удобна възможност за приготвяне на храна по всяко време, но само докато веднъж се размразят. Повтарящото се замразяване и размразяване на един и същи продукт дава възможност на бактериите да се размножават, което със сигурност не е здравословно.

Кафе

Кафето или кафените зърна също не бива да се поставят във фризера, особено ако пакетът е отворен. Кафените зърна или кафето могат да абсорбират всички миризми във фризера, а размразяването и повторното замразяване може да доведе до кондензация на влагата. По този начин кафето губи своя вкус.

Майонеза, извара и други маслени дресинги

Млечните продукти и маслените такива се „разпадат“, когато се размразят. Те могат да се добавят към различни рецепти, но е препоръчително да се консумират „пресни“.

Още новини ТУК

TNS.bg