Времето навън става все по-топло и цялата природа се събужда за живот, а с нея - и кърлежите. Тези кръвопийци са способни да развалят удоволствието от разходката сред природата и да оставят трайни последствия от срещата си с нас. А по всичко личи, че най-гладните от тях използват някои хитри трикове, за да се доберат до храна.

Нови изследвания показват, че кърлежите могат да използват статичното електричество във въздуха, за да се вкопчат в хора, домашни любимци и животни.

Хората и животните естествено излъчват статични заряди, които са достатъчни, за да дадат тласък на кърлежите към следващото им кръвно хранене, сочи проучване, публикувано в списание Current Biology.

Снимка 660934

Въпреки че разстоянието е малко, "е еквивалентно на това да прескочим три или четири стълби наведнъж", казва авторът на изследването Сам Ингланд - еколог, който сега работи в Берлинския природонаучен музей.

Кърлежите са "хищници от засада", обяснява и Стивън Рич, ентомолог по обществено здраве в Университета на Масачузетс Амхърст. Те не могат да скочат или да летят, за да се доберат до жертвите си. Вместо това висят на клон или стрък трева с изпънати крака - поведение, известно като "търсене", и чакат хората или животните да минат, за да могат да се хванат за тях и да ги атакуват.

Изглежда че кърлежите са ограничени до това колко далеч могат да повдигат и изпъват на краката си, но сега учените разбират, че статичните заряди помагат за разширяване на този техен обхват.

Снимка 660933

"Благодарение на статичното електричество, те могат да се закачат за жертвите си, които дори не осъществяват пряк контакт с тях", казват учените. Те допълват, че едно нормално ниво на зарядът на статичното електричество, който козината, перата, люспите или дрехите поемат с движение, може да издърпа кърлежите през разстояние от няколко сантиметра.

Изследванията на учените са базирани основно на вид кърлеж, наречен европейски пасищен кърлеж, който е често срещан в цяла Европа и в България. Тези кръвопийци и техните братовчеди са главните виновници за разпространението на болести сред животните и хората, включително лаймска болест, и са най-активни през топлите месеци, уточнява Independent.

 

Източник: Lifestyle.bg