Може би ви се е случвало да започнете да гладите светла на цвят дреха и с ужас да видите ръждиво – кафяво петно на нея. Убедени сте, че я извадихте чиста от пералнята. Откъде се взе тогава това петно? Погледнете към ютията си. Често именно тя е причина за някои петна по дрехите ни. Освен това, ако не поддържаме плочата й чиста, може да увреди някои по – деликатни материи.

Ето защо ви остава само едно – почистване на уреда. Има няколко начина, с които ще се справите с проблема. Изберете този, който е най – удобен за вас.

Със сода за хляб

Уверете се, че плочата е студена. Смесете две чаени лъжички сода с вода и направете паста. Използвайте четка за сладкиши, за да нанесете пастата върху плочата. Оставете за няколко минути, след това изтъркайте плаката, концентрирайки се върху най-мръсните зони, с чиста кърпа от микрофибър, пише Idei.bg. Използвайте друга чиста кърпа от микрофибър за почистване на излишната паста от ютията.

Ако петната са много упорити, направете друга паста, като този път смените водата с бял оцет. Накрая включете ютията и заредете резервоара за вода. След като се нагрее, изпуснете парата и минете по старо парче плат, за да изхвърли мръсотията.

С оцет

Ако нямате сода, смесете оцет и вода, потопете чиста мека кърпа и минете по плочата. Напълнете отново резервоара за вода и го включете отново, като го оставите на режим пара.

Със сол и оцет

Смесете гореща вода с 1 л. сол и оцет. Отново избършете плочата и повторете стъпките с изпускане на парата.

Как да премахнете котления камък

Смесете вода и оцет в равни част и напълнете ютията. Пуснете да загрее и след като достигне максимална температура, изключете. Изкарайте водата с помощта на бутона за пара. Бъдете внимателни, за да не се изгорите.

Листи за сушилня

За този метод трябва да пуснете ютията на слаба температура. Минете по листите от сушилня. Когато листът се затопли, мръсотията трябва да започне да пада.

С паста за зъби

Отново изключете ютията и оставете да изстине. Натрийте плочата с паста за зъби и оставете за няколко минути. След това избършете с влажна кърпа докато не отстраните напълно пастата.

И накрая един съвет. Никога не гладете на най – висока температура. Уверете се, че дрехата, която гладите може да понесе тези градуси, четете етикета й и следвайте инструкциите.