Утайката от вече направеното кафе може да бъде много полезна! Да, не се очудвайте. Може да и намерите много приложение вместо да я изхвъряте. Ето и няколко идеи.

Използвайте я, за да почистите тигани и тави.

Използвайте я вместо сода за абсорбиране на миризми: сложете малко количество в коша за боклук или в хладилника. Така си гарантирате премахване на неприятната миризма, пише Idei.bg.

Поръсете върху изсъхнали остатъци от храна на плота или котлона и леко разтрийте. Утайката е абразив и ще премахне замърсяванията.

За да отстраните миризмата от риба или чесън от ръцете, измийте с малко утайка. Смесете с малко кокосово олио и ще имате ексфолиант за под душа.

Подхранете косата. Всичко, което трябва да направите е да разтрийте в скалпа малко утайка преди да нанесете шампоан.

Преди да започнете да чистите камината, поръсете с малко утайка. Така няма да се вдигат облаци прах.

Смесете кафето и маслиновото масло в съотношение 1: 1, за да отстраните драскотините от мебелите.

Направете капан за мухи като напълните буркан с утайка и залепите за стените двойно залепващо тиксо.

Добавете утайка в компоста, за да похраните растенията. Разпръснете около мравуняк или на места, които искате, за да изгоните мравките.

Поръсете в градината, за да изгоните охлювите. Смесете с портокалови корички и сложете в саксията, за да не я ползва котката като тоалетна.

Утайката от кафе, смесена в почвата, ще привличат червеи, които са полезни за вашия компост (и ще имате стръв , ако ходите за риба).