Вчера в центъра на Мадрид дефилираха хиляди овце и кози. Този уникален ежегоден празник отново се върна към живот след миналогодишното прекъсване заради пандемията. Така наречената TRASHUMANCIA отбелязва преселението на добитъка през есента от северните части на Испания на юг, където зимният климат е по-мек, както и обратно – в началото на лятото към северните райони на страната, където има повече влага и паша през сезона.
 
Тази традиция в животновъдството води началото си от преди 600 години, като пътят през Мадрид е само един от маршрутите. Пастирите идват пеша със стадата си от север – тази година са тръгнали на 25 септември от планините на Кантабрия (над 300 км от Мадрид), пресичат планината Гуадарама и се установяват в Каса де Кампо, за да продължат след няколко дни на юг.
 
От 1994 г. насам този празник се чества тук ежегодно в предпоследната неделя на октомври с дефилирането на хиляди овце и кози през центъра на града, за радост на малки и големи. Пред общината на площад Сибелес пастирите спират със стадата си, за да приветстват кметската управа, която е излязла да ги посрещне, и да си платят 50 мараведии (средновековната монета) на всеки хиляда глави добитък, минали през града – това е била таксата, която някога са плащали пастирите за използване на пътеките в района, така де – такса винетка.
 
Шествието в Мадрид е символично – за да се подчертае значението на животновъдството за Испания и преди 6 века, и днес. С други думи, едно дидактично шоу, което създава невероятна атмосфера в тази прекрасна октомврийска неделя.