Някога Хавана беше наричана „Париж на Карибите“ заради красивата си архитектура, жизнената сцена на изкуствата и процъфтяващия нощен живот. Сега дори има собствена Айфелова кула.

Осветената 4-метрова (13 фута) висока реплика от кубинския ковач Хорхе Енрике Салгадо осветява ъгъл на иначе слабо осветения южен жилищен квартал на Arroyo Naranjo в столицата.

Салгадо, 52-годишен, счетоводител, който се е учил на металообработка от баща си, казва, че никога не е бил в Париж. Но той е  виждал Айфеловата кула във филми и снимки, а идеята му дошла, когато синът му го помолил да направи антена, за да хваща Wi-Fi сигнала на близкия парк.

Резултатът обаче толкова се харесал на съседите, че Салгадо се отказал да слага върху кулата антена.

Домашната интернет услуга не е широко достъпна на управлявания от комунистите остров, но Wi-Fi горещи точки са въведени в паркове и плажове в цялата страна от 2015 г. Куба също разгърна мобилния интернет през последната година и половина.

„За да направя кулата, синът ми изтегли планове, модели, снимки и други подробности чрез интернет“, каза Салгадо. „Разбрах, че оригиналната кула е построена парче по парче, така че направих това.“

Салгадо споделя, че купува парчета железни парапети, за да построи кулата на покрива на дома си, използвайки халогени за автомобили, за да я освети, в страна, в която често е трудно да се намери материал.

„Направихме осветлението си точно като това на оригинала“, казва синът му Енрике Салгадо, който му помогнал да изгради репликата.

Ентусиазмът в квартала на Айфеловата кула разпали надежди, че той може да изкарва прехраната си благодарение на този проект и сега работи върху малко по-малък модел за продажба.

"Никога не съм мислил да се посветя на това, никога", казва Салгадо. Но ще бъде чест да мога да живея от това."