Така наречените "Сини зони" на Земята са местата, където хората живеят най-дълго заради здравословния си начин на живот. Едно от тези места е архипелагът Окинава в южна Япония.

Там са едни от най-дълголетните хора на света: мъжете средно достигат до 84 години, докато жените достиган до 90 години. За разлика от статистиките за западния свят, тук заболявания като сърдечно-съдови проблеми, деменция, рак на гърдата и простата са в пъти по-рядко срещани.

А една от тайните за това е начинът на хранене. Хората от Окинава спазват едно просто правило: hara hachi bu. Което означава да спрем да се храним, когато усещаме, че сме на 80 % сити. Така ограничаваме броя на калориите и се храним наистина осъзнато.

Снимка 661225

С този принцип жителите на Окинава приемат около 1900 калории на ден, което е значително по-малко от калориите, които средностатистическия жител на западния свят приема. Средностатичстическият американски мъж например приема около 2500 калории на ден, показва изследване на USDA.

Типична за Окинава храна

Как да постигнем hara hachi bu? Основното е да се храним по-бавно и осъзнато, като се наслаждаваме на храната. Трябва да се фокусираме върху нея, а не върху странично занимание, например взиране в екрана на компютъра или телефона.

Третата тайна е да ползваме по-малки съдове за сервиране на храната си. Така дори без да се усетим, ще ядем много по-малко, пишат Blue Zones.

 

Източник: Lifestyle.bg