Хаосът в дневната или собствената стая в квартирата е ежедневие за много хора. За разлика от другите, те са свикнали с безпорядъка и обичат да трупат още и още. Понякога съхраняват предметите си в найлонови торбички, които държат по земята. Често, ако им трябва нещо, се налага да ровят из шкафовете или просто го откриват дни или месеци по-късно, когато вече не им е необходимо. Обикновено подреждането на едно такова помещение изисква стройна организация, а всички се досещате, че неговите притежатели не могат да го постигнат дори ако подреждат в продължение на няколко дни. Ако ви е писнало постоянно да ровите из кутиите, в които държите какво ли не и не знаете кое къде се намира или ви е писнало да бутате от натрупаните предмети от тоалетката, време е да седнете и помислите как да организирате по-добре пространството в стаята.

Кои неща не бива да трупате във вашата стая?

Офис консумативи

В случай, че бюрото с компютъра е в стаята ви, сигурно отгоре държите най-различни неща като папки с документи, хартия за принтиране, кламери, пръснати химикалки и какви ли не други офис консумативи. Ако работите вкъщи, няма как да не държите лаптопа и планера си на бюрото, но помислете колко от консумативите, поставени около тях, са ви потребни. Достатъчно ви е да имате един тефтер, лепнещи се листчета и химикалка. Всякакви перфоратори, кламери и други „бумаги“ са ви напълно излишни или просто не бива да ги държите отгоре. Може да ги поставите в едно от шкафчетата и да ги вадите, само когато ви трябват. Иначе само заемат място отгоре, пише Tialoto.bg.

Стара хартия

Българите имат способността да трупат вестници, списания, менюта от ресторанти и разни изрезки под холната масичка или на някое място от секцията. Те ги оставят с идеята, че по-късно ще им трябват, могат да ги препрочетат и да извадят информацията, която им трябва. Но при 90% от случаите тази хартия само събира прах, остарява и не се ползва никога повече. От време на време (поне веднъж седмично), преглеждайте какви четива и хартиени листове пазите. Сред тях може да има касови бележки отпреди месеци или сметка за парно и ток, които може да са ви важни, но наред с тях ще изхвърлите други, които заемат доста място.

Указания за употреба

Купувайки си някакъв електроуред или сглобяеми мебели, например, всеки получава една дебела книжка с указания. Те се ползват на момента и след това се забравят. Една домакиня може да разлисти книжката за новата си готварска печка поне 3-4 пъти докато свикне с функциите ѝ, но в един момент инструкции няма да са ѝ необходими. Въпреки това тя ще си ги пази – за всеки случай. Гледайки й натрупаните ви вещи в дневната, ще установите, че пазите поне няколко указания, които отдавна не ви трябват.

Стари рецепти/бележки

Голяма част от нас имат навика да записват телефонни номера, стари рецепти и важна информация на обикновени листчета. Те се разпиляват из другите неща в стаята и в един момент може някой да ги събере предвидливо на едно място. Грешката е, че много хора ги поставят в чанта или кутия, след което забравят за тях. За да освободите голяма част от пространството в стаята, разгледайте всяка една бележка внимателно и запазете само онова, което ви е нужно. След това може да препишете ценната информация на тефтер или компютър. Ако пък я имате в онлайн вариант, ще спестите много повече място.

Картонени кутии

Те помагат да организирате по-добре нещата, които държите в помещението, но същевременно заемат повече място и съдържанието им също не се използва. Отворете всяка и внимателно разгледайте съдържанието. Със сигурност вътре има неща, които директно ще отидат в коша. Така ще освободите малко пространство за документи или други предмети, които съхранявате навън.

Стари дискове, касети или DVD-та

Да, всички сме имали колекция от видеокасетки като малки или сме записвали любимата музика, за да я слушаме на касетофона. Дисковете, които се появиха по-късно, също вече не се ползват. Ако тези неща, които събират прах, имат сантиментална стойност, може да бъдат махнати от дневната, например и преместени на друго място. Там, където са стоели досега, може да сложите любимите си книги. Друг начин да не ги хвърляте, е да изработите нещо от тях, с което винаги ще си спомняте за онези славни времена.