Вероятно малко хора отправят взор към Силистра като към туристическа дестинация. Там, обаче, се крие хилядолетна история. Уникална Римска гробница със стенописи е сред най-емблематичните символи на античната цивилизация.

Макар да е първият регистриран национален паметник на културата, силистренската гробница е малко позната. Значимостта ѝ като културно-исторически, а онова, което я прави уникална са късноримската архитектура и богатата стенописна украса. Гробницата представлява еднокамерна и правоъгълна сводеста постройка с размери 3.30 м/2.60 м/2.30 м.

Цялата вътрешност е покрита с фрески, напълно запазени, които изобразяват човешки и животински фигури, както и ловни и семейни сцени. Стилистиката им е в традициите на елинизма, а изографисването носи белезите на епохата на римския император Константин. Тя е една от най-запазените гробници на Балканите от началото на IV век.

Обектът е открит случайно през 1942 г. в южните покрайнини на Силистра, където се е намирал античният некропол на Дуросторум – един от най-значимите римски градове. Първото писмено сведение за това селище е заповедта на римския император Траян от 106 г. за преместването на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум. Легионът е ударна сила срещу идващите от север през река Дунав врагове на империята. От 106 г. до VI в. тук постоянно и без прекъсване лагерува тази най-важна военна единица на Римската империя на Долния Дунав.

През 60-те години на XX век, само на стотина метра западно от гробницата, е открит гроб на римски пълководец със златни накити, жезъл, колесница и мечове, покрити със скъпоценни камъни. А през 70-те години южно от гробницата е открит мартириум (мавзолей) на трима от дванадесетте раннохристиянски мъченици на Дуросторум. 

Гробницата е отворена за групови посещения след предварителна заявка в регионалния музей.