Може да изглежда, че няма нищо трудно в използването на пералня: просто слагате дрехи, прах за пране, избирате правилния режим и сте готови.

Всъщност, схващането е доста погрешно.

Грешно избран препарат за пране или неправилното му количество може да причини куп неочаквани проблеми - от съсипани дрехи до необходимост да се обадите на сервиза за ремонт на пералнята.

Bright Side представя масово разпространените грешки, които прави почти всеки от нас при пране, без дори да подозира за дългосрочните негативни последици.

Използваме капсули за малко пране

Капсулите за пране са лесни за употреба и съхранение и се състоят от перфектно отмерена доза перилен препарат.

Те обаче имат и някои значителни недостатъци. Една капсула е предназначена за поне средно натоварване на пералнята. Това означава, че добавянето й към по-малко пране създава допълнителен ефект от химическия състав на перилния препарат както върху дрехите, така и върху пералнята. Той може да образува излишна утайка и да повреди помпите и двигателя.

Забравяме да проветрим машината

Когато затворим вратата на пералнята веднага след изваждането на дрехите, я оставяме в състояние на повишена влажност. Това, от своя страна, създава идеална среда за растеж на мухъл и бактерии. Ето защо е по-добре да я оставите отворена за 15-20 минути или дори да й помогнете да изсъхне по-бързо, като избършете повърхността с кърпа.

Използваме прах за пране вместо течен препарат

Трябва да признаем, че прахът за пране е идеален за премахване на петна, затова използването му в някои случаи е доста разумно. В други случаи обаче течният препарат е по-подходящ.

Например, по-ефективен е при предварителна обработка на петна, оставя по-малко следи по дрехите, по-безопасен е за пералната машина, благодарение на по-добрата си разтворимост, в сравнение с праха за пране, който може да запуши системата.

Добавяме перилни препарати върху дрехите

Добавянето на перилен препарат върху дрехите (особено когато е прах) е лоша идея по две причини. Първо, пералната машина е проектирана по определен начин неслучайно. Тя освобождава почистващия препарат в точния момент и когато тази последователност бъде нарушена, той просто може да не се разтвори напълно.

Това води до втория негативен фактор: препаратът може да остане върху дрехите, оставяйки бели петна и ивици по тях.

Използваме активно омекотители

Предимствата на използването на омекотители са ароматът и мекотата на дрехите. Ползите обаче свършват дотук. Технически, омекотителите не допринасят за по-доброто почистване на дрехите. Напротив, те ги насищат с нефтени продукти. Освен това пералната машина също се замърсява. Омекотителите могат да допринесат за развитието на мухъл и да запушат машината и тръбите.

Добавяме недостатъчно количество препарат за пране

Вече споменахме последствията от използването на излишно количество перилни препарати. Това обаче не означава, че добавянето на малко количество прах е добра идея Напротив, така дрехите няма да са добре изпрани. Логично е да ги перете по-често, което ще съкрати живота им.

Не премахваме космите от дрехите, преди да ги изперем

Ако в къщата има животни, съвсем естествено е дрехите често да се оказват обилно покрити с косми. Но не бива да ги поставяте в пералнята по този начин, тъй като може да ги повредите. Космите се натрупват на топки по време на пране, което може да запуши дренажната система и дори да повреди двигателя.

Ето защо е по-добре да играете на сигурно и да отделите няколко минути за почистване на дрехите с лепкава ролка преди пране, за да избегнете разправиите и разходите, свързани с ремонта.

Слагаме мокри дрехи в пералнята или в коша за пране

Влагата създава идеална среда за развитие на мухъл. Ето защо е по-добре да се преборите с изкушението да поставите мокрите кърпи или потни спортни дрехи в пералнята, ако няма да я пускате веднага. По-скоро отделете време да ги закачите или изсушите, ако не планирате пране в близко бъдеще. Това ще ви помогне да избегнете появата на неприятни миризми и да влоши състоянието на дрехите ви.

Пренебрегваме съществуването на вълнени топчета за сушене и омекотяване на тъканите

Трябва да признаем, че омекотителите са по-популярни, затова много хора ги използват, докато малцина знаят за съществуването им. Те обаче нямат недостатъци, като например запушване на пералнята, повишена алергенност заради ароматите и намаленате абсорбция на тъканите при употреба на омекотители.

Висококачествен комплект вълнени топки изсушава, омекотява и предотвратява наелектризирането на дрехите и ще ви служи в продължение на 1 000 цикъла на пране.

Източник: profit.bg