Подобно на пустинните растения, сукулентите се нуждаят от много светлина, за да процъфтяват. Въпреки това, заради репутацията си на жилави стайни растения, хората знаят как да ги лишат от най-важните условия на живот и в крайна сметка те умират.

Въпреки че се отглеждат лесно, това не означава, че можете да оставите сукулентите на перваза на прозореца или на масата и да забравите за тях напълно. Въпреки че сукулентите са устойчиви, те също се нуждаят от малко внимание, за да живеят. За да им позволите да напредват безпроблемно, обърнете внимание на тези 5 най-често срещани грешки и ги избягвайте:

Саксии без дупки

Сукулентите изглеждат добре в цветна саксия, но ако на дъното няма дупки, има опасност от бедствие. Повечето сукуленти предпочитат по-суха почва, но използването на саксия без дупки увеличава шансовете за гниене, защото излишната вода ще се утаи на дъното на саксията и буквално ще удави корените на вашето растение. Сукулентите трябва да се засаждат в саксии с дренажни отвори, които са по-малки от декоративните саксии без дупки, които искате да използвате. Използвайте почвена смес, направена за сукуленти и кактуси. По време на поливането извадете растението от декоративния контейнер и го върнете след изтичане на излишната вода.

Пръскане вместо поливане

Тъй като сукулентите не се нуждаят от много вода, за да оцелеят, може да си помислите, че пръскането е добър начин за поддържане на растението. Но това не е така. Пръскането на листата е чудесно за растения като много папрати и други тропически видове, отглеждани на закрито. Но пръскането на сукуленти може да ги повреди и дори да причини гниене.

Твърде малко вода

Вярно е, че повечето сукуленти могат да оцелеят в продължение на седмици или дори месеци без вода, но това не означава, че те никога не трябва да се поливат или че могат да се справят само с няколко капки. Сукулентите преживяват сушата, като съхраняват излишната вода в листата или тръните, а понякога и в корените, но ако често оставяте растенията без вода за няколко седмици, те могат да започнат да се свиват и листата им да опадат. Проверете с върховете на пръстите си - ако почувствате влага, все още имате време, но ако почвата е суха - напоете растението веднага.

Липса на светлина

Тъй като те са пустинни растения, сукулентите се нуждаят от много силна и дори пряка светлина, за да процъфтяват. Въпреки това, заради репутацията си на издръжливи стайни растения, те изглежда оцеляват навсякъде, дори в тъмни помещения без много естествена светлина. Въпреки това, без достатъчно светлина, те често губят цвета си и започват да удължават листата или тръните, за да намерят светлина. Когато купувате растение, проверете от колко светлина се нуждае то и след това го адаптирайте към неговите нужди.

Твърде много сукуленти в една и съща саксия

Снимките често показват красиви аранжировки на сукуленти, дори натрупани един върху друг, но такова засаждане няма да осигури необходимите условия за растеж и развитие. Сукулентите могат да се справят с тясно отглежданото пространство по-добре от повечето растения, но ако имате куп от тях заедно, с течение на времето те ще започнат да се конкурират за ресурси като вода и хранителни вещества в почвата. Освен това избягвайте засаждането на сукуленти с други растения, които имат напълно различни нужди от грижи.