Добре знаем колко е важна правилната устна хигиена не само за зъбите и венците, но и за цялото здравословно състояние, защото много проблеми започват именно от устната кухина. Вероятно освен четка и паста, използваме и конци, както и вода за уста. Но вероятно несъзнателно правим една грешка, която да намалява цялостната полза от тази рутина.

Според експерти, цитирани от Daily Mail, препоръката да използваме вода за уста веднага след измиването с четка и паста не е много правилна, защото така намалява защитата от кариеси.

Причината е, че пастата за зъби съдържа флуорид, който предпазва емайла. А когато се жабурим с пастата, го отмиваме и не му даваме възможността да подейства по предназначение.

Съветът на зъболекарите е, ако искаме да използваме и вода за уста, да изчакаме поне половин час, след като сме си измили зъбите. Така флуоридът ще може да се абсорбира от емайла и да го заздрави. И двете процедури е препоръчително да извършваме поне два пъти на ден.

Все пак, миенето е много по-важно от жабуренето, което по-скоро допринася за свеж дъх. Водата за уста е препоръчителна и при проблеми с венците, които повлиява положително. Разбира се, ако искаме да избегнем всякакви проблеми със зъбите, трябва да посещаваме и редовно стоматологичния кабинет.

 

Източник: lifestyle.bg