Гърция е прекрасна дестинация, а още по-прекрасни са многобройните й острови, всеки със своето очарование и интересна история. Тук има по нещо за всеки вкус, а ако търсим дестинация по-различна от най-популярните, може би остров Патмос е нашето място. То може да изглежда като много други, но е по-различно от всички. Ето защо.

Разположен в източната част на Егейско море, островът не е от леснодостъпните. На него няма летище, но това не пречи много богати личности от целия свят да го посетят, да се влюбят до живот, да си купят къща и някои дори да се преместят да живеят тук за постоянно.

Един изгражда доброволно безжична интернет мрежа за всички на Патмос, друг реставрира вятърни мелници и ги връща в експлоатация, трети засажда 20 декара лоза и започва да отглежда вино край морето. То този начин мястото значително се облагородява в последните десетилетия. А историята му ни връща много назад в миналото.

Най-голямата забележителност тук е манастирът, построен през 1088 г. от гръцкия монах св. Христодулос. Той е с формата на средновековен замък. Тук се намира църквата на св. Йоан Богослов, а в нея са положени мощите на светеца, който го създава. Могат да се видят и уникални стенописи на Дева Мария още от византийско време. Освен църква, в манастира има още музеи и библиотека, в които се пазят десетки исторически артефакти.

Друго място, което задължително трябва да посетим на острова, е малкият параклис "Света Анна", който датира от XI век. Той се намира точно пред входа на пещера, в която свети Йоан прекарва изгнанието си и пише Откровението на Йоан, познато още като Апокалипсис. Това е последната книга от Библията и единствената пророческа в Новия завет.

Според легендите, именно тук Господ му се явява през пукнатината на една скала. А на входа ни посреща надпис "Пещерата на Апокалипсиса", който дава ясен знак, че това е едно наистина специално и свещено място. А двама монаси все още живеят в килии над пещерата днес.

Но Патмос далеч не разчита само на богатата си история и религията, за да бъде притегателна точка за туристите от цял свят. Тук има и прекрасни плажове, а столицата Хора е не по-малко красива и си заслужава също да й отделим внимание. 

Интересно място за посещение е и Петра - пясъчна ивица земя, свързана със свободно стоящата скала Каликацу. Легендата гласи, че скалата всъщност е младо момиче, чиято майка я е проклела, защото е плувала там веднага след Светото причастие, въпреки че й е било забранено да го прави, пише CNN.

Друга забележителност е рибарското селище Грикос. На остров Патмос има един петзвезден хотел, а местните са убедени, че дори и да се сдобият с летище, тяхното малко кътче земя в Егейско море пак ще остане встрани от масовия туристически поток. И това може би още повече увеличава чара му.

 

 

Източник: lifestyle.bg