Пролетта идва по-рано, а горещините през лятото стават все по-чести. Това е резултат от глобалното затопляне, което доведе до това, че през 2021 г., средната годишна температура е била с 1,1 ºC по-висока от средната в края на 19-ти век, в началото на индустриалната революция. Това повишаване на температурите се отразява на здравето ни. Един от всеки 3 смъртни случая, свързани с горещината, се дължи на глобалното затопляне.

Екстремните горещини не само увеличават риска от сърдечносъдови и дихателни проблеми, топлинен удар, но и влияят на психическото ни здраве.

Високи температури и психично здраве

Според проучване на Медицинския факултет на Бостънския университет, в най-горещите дни, посещенията в службите за спешна помощ се увеличават значително поради топлинен удар.

Увеличават се и посещенията за всякакви състояния, свързани с психичното здраве, тревожни и стресови разстройства, както и разстройства на настроението.

Въздействието на топлината върху физическото здраве е добре проучено, но малко проучвания са изследвали ефектите на екстремната топлина върху психичното здраве.

Изследването, публикувано в JAMA Psychiatry, е най-големият и най-изчерпателен анализ на ежедневната стайна температура и посещенията в спешните отделения, свързани с психичното здраве, сред възрастни американци от всички възрасти.

Изводи от проучването са, че когато се прогнозират горещи вълни, лекарите и експертите по обществено здраве трябва да са готови да приемат много повече пациенти, които вече страдат от проблеми с психичното здраве, пояснява д-р Амрута Нори-Сарма, професор от Бостънския университет.

По същия начин, по който вземаме предпазни мерки, когато идва гореща вълна и например започваме да пием повече вода от обикновено, ние също така трябва да се погрижим по-добре и за психичното си здраве.

По-голяма честота на спешни състояния

За да проведе изследването, екипът от изследователи, ръководен от Нори-Сарма, е анализирал данни от приблизително 3,5 милиона посещения в спешните отделения от 2,2 милиона възрастни на възраст над 18 години през топлия сезон - от май до септември между 2010 и 2019 г.

Разглеждайки резултатите, те са открили, че дните на екстремни горещини са довели до повече посещения в спешните отделения поради поведенчески разстройства при децата, разстройства при употреба на вещества, свързани със стреса, тревожни разстройства и разстройства на настроението.

Изключителната жега е била свързана и с посещения в спешното отделение поради шизофрения.

Изследователите са открили, че въздействието на топлината върху психичното здраве е сходно във всички възрастови групи както при мъжете, така и при жените.

Тези резултати показват, че топлината може да има дълбоко въздействие върху психичното здраве на хората, независимо от тяхната възраст, пол или местоживеене, пояснява експертът.

Грижа за психичното здраве

Проучвания като това изясняват как повишаващите се температури влияят на психичното здраве и полагат основата за разработване на превантивни стратегии за обществено здраве.

Психичното здраве е още един аспект от нашето здраве, на който, за щастие, се обръща все повече внимание.

Ограниченията, социалната изолация и несигурността, причинени от пандемията с COVID-19, изведоха психичното здраве на преден план и това е добре, защото така ще се направи проблемът видим.

Поради прогресивното повишаване на температурата на планетата, психичното здраве ще продължи да играе водеща роля.

Оттук идва и важността да се грижим за него и здравните власти да го вземат под внимание.

Според скорошен доклад на Организацията на потребителите в Испания, броят на клиничните психолози в страната е необходимо да се утрои.

В момента има само 6 психолози на 100 000 жители в общественото здравеопазване, което е една трета от средното за Европа.

Почти половината от консултациите при семейните лекари са във връзка с психичното здраве.

Обикновено терапията включва основно фармакологично лечение: предписването на антидепресанти всъщност се е увеличило с 29% от 2010 г.

В последните две години, броят на случаите на тревожни, стресови и психически разстройства значително се е увеличил, особено във връзка и с пандемията.

Предава:puls.bg