Google поднася почит към холандски художник Йоханес Вермеер с невероятен сет от негови избрани произведения, в които се крие и наименованието на компанията.

Изображението зарадва днес всички любители на изкуството, които са отворили търсачката.

Въпреки че са оцелели само 35 от картините му, Вермеер е смятан за един от най-великите художници на холандския Златен век. Били са необходими векове на историците на изкуството, за да бъде преоткрито творчеството му.

Повлиян от Барока, той е най-известен с улавянето на изящни детайли от спокойните битови сцени, пресъздадени в домашни интериорни постановки. Вермеер е особено разпознаваем с острите контрасти, създадени от майсторското използване на светлина и сянка, както и на перспективите.

За да отпразнува таланта му, Google посвети Doodle на Вермеер в петък - 26-ата годишнина от откриването на изложба в Националната художествена галерия във Вашингтон, окръг Колумбия, включваща 21 негови творби.

Днес той е уважаван, но това не винаги е било така. Вермеер е роден в Делфт, Холандия, през 1632 г., но малко се знае за живота му, тъй като нито едно от личните му писания не е открито. Въпреки умерения успех като художник, Вермеер умира на 43-годишна възраст, оставяйки съпругата си в дългове. Може би защото е създал сравнително малко картини, Вермеер е до голяма степен забравен от света на изкуството в продължение на почти два века, преди да бъде преоткрит в края на 19 век.

Произведението, с което той може би е най-известен, е маслената картина „Момиче с перлена обица“ от 1665 г., която през последните години има няколко литературни и кинематографични изяви, включително исторически роман от 1999 г. със същото име, който разказва измислена история за създаването на картината.

Петъчният Doodle изобразява три от другите забележителни картини на Вермеер, сякаш изложени една до друга в музей. Вляво е Изкуството на рисуването (известно още като Алегорията на живописта), масло върху платно, създадено между 1666 и 1668 г., което показва художник, рисуващ жена, позираща за портрет в своето ателие.

В центъра е „Дама, която пише писмо със своята прислужница“, творение от 1670-1671 г., което показва жена, седнала на маса и пише писмо, докато прислужницата й стои зад нея, гледайки през прозореца, докато чака писмото да бъде завършено.
И накрая, вдясно е „Момиче, което чете писмо при отворен прозорец“, картина със значителна интрига, завършена приблизително през 1657-1659 г. Картината е била неправилно приписвана на други художници в продължение на много години, преди Вермеер да бъде идентифициран като художник през 1880 г.

Десетилетия след смъртта на Вермеер картината е променена, за да скрие изображението на голям купидон, висящ на стената зад момичето. Прерисуваното изображение на Купидон е идентифицирано за първи път чрез рентгенова снимка през 1979 г. и докато версията на Google показва променената версия, богът на любовта е възстановен на картината през 2021 г. след тригодишни усилия за реставрация.

Но ако се вгледате внимателно, ще видите, че Google е вмъкнал две букви от името си във всяка от картините на Вермеер.

След като вече сте въвели думи за търсене, полето с резултатите също е украсено с персонажи от картините на художника.